Το αδιαχώρητο επικρατεί από το πρωί, σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, στο λιμάνι Πειραιά με τους περισσότερους ταξιδιώτες να είναι προετοιμασμένοι από πλευράς πιστοποιητικών για να απολαύσουν τις θερινές τους διακοπές. Είναι ενδεικτικό ότι κάποια στιγμή η ουρά στο λιμάνι του Πειραιά ξεπερνούσε τα 100 μέτρα.

Ωστόσο, ο κόσμος περιμένει υπομονετικά τη σειρά του για το ταξίδι του έχοντας όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Οι λιμενικοί δίνουν οδηγίες στους ταξιδιώτες να κρατάνε τα πιστοποιητικά, ή το κινητό με τα πιστοποιητικά, ανά χείρας, και ζητούν τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι εξονυχιστικοί.

Αυξημένη κίνηση και στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένη η κίνηση και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας ο πρώτος έλεγχος γίνεται στις πύλες έξω από το λιμάνι, ενώ ο δεύτερος έλεγχος γινόταν πριν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν. Στη Θεσσαλονίκη οι ουρές αφορούν τα νέα δρομολόγια Σκόπελο, Σκιάθο, Αλόννησο που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες είναι νεαρής ηλικίας.

Νέα μέτρα: Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Τα ταξίδια στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο απαιτούν συγκεκριμένα έγγραφα και σίγουρα μάσκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, την Πέμπτη προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για υποχρεωτικό μέτρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Πώς επιστρέφουμε από τα νησιά

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις