Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στα Βίλια με περισσότερα από 48.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης της ΕΕ Copernicus.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνει η φορά των ανέμων που αλλάζει συνεχώς, ενώ μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για ακόμη μια μέρα, το σύννεφο καπνού που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο σκεπάζοντας την Αθήνα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, επέστρεψαν και οι συστάσεις των ειδικών σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από τα τοξικά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Συστάσεις για χρήση μάσκας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συνέστησε τη χρήση μάσκας υψηλών προδιαγραφών (FFP2 / KN95 / N95) ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τη χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή έστω μία χειρουργική μάσκα και από πάνω μία υφασμάτινη.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή ειδικότερα στα άτομα που έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους.
Σημειώνεται ότι η φωτιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Βίλια βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα.

Τα μέτωπα παραμένουν τρία, με τις αναζωπυρώσεις να είναι διαρκείς και τις εστίες πολλές. Η Τροχαία έκλεισε την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών προς τα Βίλια, ενώ ήδη ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε χθες εικόνες του καπνού από τη φωτιά που μαίνεται στα Βίλια και καταγράφηκαν από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Ο καπνός φτάνει τουλάχιστον έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης όπου και συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις