Ανεμβολίαστοι μέτρα: Μεγάλο μπέρδεμα προέκυψε αναφορικά με το αν επιτρέπεται ή όχι στα ανεμβολίαστα παιδιά από 12-17 ετών να εισέρχονται στους χώρους εστίασης. Το εν λόγω αλαλούμ προήλθε εξαιτίας του ΦΕΚ που απαιτούσε από παιδιά και εφήβους 12 με 17 ετών να φέρουν αποκλειστικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αποκλείοντας εντελώς οποιονδήποτε 12 με 17 ετών, ακόμα και αν απλώς δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι νέοι θα μπορούσαν να βρίσκονται στις σχολικές τάξεις ακόμα και μονάχα με self test. Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, σε ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος αναφερόταν στα ίδια μέτρα, λέγοντας όμως ότι οι νέοι 12 με 17 ετών μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα εστίασης και με rapid test 48 ωρών.

Σε λίγες ώρες αναμένεται να έχει εκδοθεί τροποποιητικό ΦΕΚ που θα αποκαθιστά την… ανορθογραφία του πρώτου.

Που θα γίνεται το rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 13/9, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αλλά και όσοι θέλουν να κινηθούν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με πλοία, αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, πρέπει να κάνουν rapid test. Το τεστ θα πρέπει να το κάνει ο πολίτης με δική του δαπάνη έναντι 10 ευρώ.

Το rapid test πρέπει να γίνει σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, γιατρό ή φαρμακείο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Ανεμβολίαστοι rapid test: Διενέργεια και στα φαρμακεία

Η δυνατότητα διενέργειας rapid test στους φαρμακοποιούς δόθηκε από την κυβέρνηση με τον νόμο 4812 (30-06-2021) διευρύνοντας έτσι τη λίστα των φορέων και των υγειονομικών που μπορούν να κάνουν το γρήγορο τεστ.

Δεν γίνεται σε όλα τα φαρμακεία καθώς δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά όποιος φαρμακοποιός θέλει μπορεί να κάνει rapid test στους πολίτες

Ο φαρμακοποιός αρχικά μετρά ανέπαφα τη θερμοκρασία του πελάτη και μετά στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου παίρνει το δείγμα -ρινοφαρρυγικά, ή στοματοφαρυγγικά, ή ρινικά, ή στοματικά- και προχωρά στην ανάλυση του δείγματος.

Συγκεκριμένα μέτρα ανά είδος δραστηριότητας/πληθυσμιακή ομάδα:

1. Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται σε:

Ένα (1) εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

2. Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε:

Δύο (2) εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις