Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα στη Θσεσαλονίκη και το επόμενο 10ήμερο θεωρείται καθοριστικό για την απόφαση επιβολής περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα σέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%. Η Θεσσαλονίκη χθες (20.09.2021) σχεδόν έφτασε την Αττική σε κρούσματα: 341 η πρώτη, 369 η δεύτερη. Ως εκ τούτου ο χάρτης άρχισε ξανά να «κοκκινίζει» και το ενδεχόμενο ενός lockdown αρχίζει να ξαναφαίνεται στον ορίζοντα.

Τα τελευταία στοιχεία για τις νοσηλείες στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης είναι αποκαλυπτικά. Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και οι 46 εμβολιασμένοι. 22 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα ροής οξυγόνου, όλοι τους ανεμβολίαστοι (!), ενώ 53 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Απ’ αυτούς, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και μόλις οι δυο εμβολιασμένοι!

Χθες, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες ήταν 221, εκ των οποίων οι 41 εμβολιασμένοι και οι 180 ανεμβολίαστοι. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 51, οι 49 ανεμβολίαστοι και μόλις οι δυο εμβολιασμένοι.

Οκτώ παιδιά με covid19 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Μάλιστα, επιπλέον προβληματισμό ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης λόγω του Covid19.

Προειδοποίηση Ζέρβα

«Καμπανάκι» για την κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη είχε κρούσε, το βράδυ της Δευτέρας (20.09.2021) και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την πρώτη (ύστερα από 16 μήνες) δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Πιο κοντά το lockdown

Με δεδομένη την αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο, στασιμότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμοί και η μετάλλαξη Δέλτα είναι άκρως μεταδοτική οι ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ επί τάπητος βρίσκεται και η επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων – αν χρειαστεί, προκειμένου να μην επαναληφθούν όσα έγιναν πέρσι, με το σαρωτικό «πέρασμα» του κορονοϊού και τον «μαύρο» Νοέμβριο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου του 2020 και οι εικόνες απίστευτου συνωστισμού στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αλλά και η επιστροφή των φοιτητών και των πάρτι, οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη σε lockdown μόλις λίγες μέρες μετά.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων και είχε μιλήσει για αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας.

Ποιες είχε αναφέρει ως τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες; «Όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης».

Εφόσον τελικά οδηγηθεί η πόλη στην επιβολή περιοριστικών μέτρων αυτά θα εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο και θα είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Καθολική απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
  • Απαγόρευση στη διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Ποιες περιοχές έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας

Βέροια, Κατερίνη, Έδεσσα και Καβάλα μπήκαν στα νέα μέτρα την περασμένη εβδομάδα και έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν «κόκκινες» επομένως είναι πιθανό να ανακοινωθεί παράταση για μία εβδομάδα ακόμη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις