Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης, 28 Σεπτεμβρίου, στο δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης.

Όπως συμπλήρωσε, από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής.

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Στον χορό των Ρίχτερ η Κρήτη

Στις 7:48 το πρωί της Τρίτης, νέος σεισμός 5,4 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ήταν εντάσεως 5,1 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, 5,2 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση ήταν εντάσεως 5,4 ρίχτερ και το επίκεντρο είναι στα 21 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νομό Ηρακλείου, ενώ στο Αρκαλοχώρι για ακόμη μια φορά προκλήθηκε έντονη ανησυχία.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος, Όλγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις από τον πρωινό ισχυρό μετασεισμό. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εντάσεως στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Χθες στις 23:10 και στις 00:37 σημειώθηκαν σεισμοί εντάσεως 4, 4 Ρίχτερ και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι μικρότερης εντάσεως. [Διαβάστε περισσότερα]

Drone καταγράφει εικόνες καταστροφής

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε με κάμερα drone ο Νίκος Σαράντος, μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Οδηγίες στους πολίτες

Ο σεισμός της Δευτέρας (27.09.2021) στην Κρήτη, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου ήταν, όπως όλα δείχνουν, ο κύριος σεισμός, σύμφωνα με τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, έπειτα από τη συνεδρίαση που είχε το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, να αποφεύγουν τις κατασκευές που έχουν υποστεί βλάβη και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της ΓΓΠΠ.

Σε ανακοίνωση προς τους πολίτες αναφέρεται: «Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:

-Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.

-Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη παραμένουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Σήμερα (28.09.2021) θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Ηράκλειο ειδικό κλιμάκιο του ΥΝΑΝΠ για διερεύνηση τυχόν ζημιών στο λιμάνι

Στο Ηράκλειο προκειμένου να προΐσταται της επιθεώρησης του λιμένα για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκλήθηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν τον νομό θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Μαζί του θα βρίσκεται ο διευθυντής Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνης Γλυνός.

Ήδη από τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους αρμόδιους φορείς του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να διερευνηθούν οι ανάγκες και να καθοριστεί η συνδρομή του ΥΝΑΝΠ σε δεύτερο χρόνο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις