Θεσσαλονίκη συναυλίαΑπίστευτες εικόνες καταγράφηκαν έξω από χώρο διασκέδασης που φιλοξένησε το βράδυ του Σαββάτου, 23 Οκτωβρίου, συναυλία δίπλα από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας εποχές πριν τον κορονοϊό.

Τα κρούσματα στην πόλη αυξάνονται καθημερινά, ωστόσο οι εικόνες που κατέγραψε το grtimes δείχνουν άτομα να συνωστίζονται έξω από τον χώρο διασκέδασης αναμένοντας να εισέλθουν στο εσωτερικό, χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να φορούν μάσκα.

Οι εικόνες αυτές, τη στιγμή που η συζήτηση αναφορικά με το τι θα γίνει με τις παρελάσεις αλλά και τις εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, αν μη τι άλλο προκαλούν έντονη ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Την ίδια ώρα, πιο έντονα αυξητική αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις – και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο – πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

  • Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
  • Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

Θεσσαλονίκη ζευγάρι παραλία

Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: «Να μην αμελούν τα μέτρα και οι εμβολιασμένοι»

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. (Διαβάστε περισσότερα)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις