Η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας και το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά πάνω από 6.000 με ανοδικές μάλιστα τάσεις, φέρνουν κυβέρνηση και ειδικούς προ αποφάσεων για διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας.

Η πίεση στα νοσοκομεία της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από το «τσουνάμι» νοσηλειών είναι ασφυκτική. Σύμφωνα με γιατρούς, ορισμένοι ασθενείς διασωληνώνονται σε απλές μονάδες και χειρουργεία καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τα νέα περιστατικά. Την ίδια στιγμή το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής γονατίζει ξανά από την ένταση των εφημεριών.

Την ίδια ώρα για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 47.000, ενώ ένα στα τέσσερα κρούσματα βρίσκεται στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε άνω των 7.500 ενώ στη Λάρισα φτάνουν τα 3.379. Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι 2,2%, ενώ συνολικά νοσηλεύονται 3.000 ασθενείς με κορονοϊό.

Τελεσίγραφο Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,  έδωσε τελεσίγραφο τριών ημερών στους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε επιτάξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. «Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

«Έχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

Ξεκαθάρισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνωμένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μη διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».

«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.

Στο τραπέζι σκληρά νέα μέτρα: Τοπικά lockdown για ανεμβολίαστους

Το pressing στο σύστημα υγείας και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας που συνεχώς επιδεινώνεται, φουντώνουν τα σενάρια για αυστηρότερα νέα μέτρα, εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν το τέταρτο κύμα και την ώρα που οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας, ξεκαθαρίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown δεν είναι στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις