Καπραβέλος: Διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο με τις μηνύσεις και τα εξώδικα που λαμβάνουν οι γιατροί, ώστε να μην προχωρήσουν στη διασωλήνωση ασθενών. Όπως τονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο iatropedia.gr, είναι πλέον μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων και αρνητών του ιού, που καταλήγουν στα νοσοκομεία.

“Είναι από τα χαρακτηριστικά αυτού του κύματος της πανδημίας, δεν το είχαμε στα προηγούμενα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό λέω, πως η άρνηση του εμβολιασμού έχει γίνει κίνημα πλέον και έχει θεωρητικοποιηθεί, πως να το πω. Έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι “κατάρα”, ότι τους καταστρέφει, και ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από τη νόσο. Πρώτη φορά το ζούμε αυτό”, λέει χαρακτηριστικά.

“Είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να κινδυνεύεις και να μη θέλεις να σε βοηθήσει ο γιατρός. Όμως, ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας είναι σαφής: Είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και δεν μπορούμε -ακόμα και να μας το ζητήσουν- να μην παρέμβουμε”, τονίζει ο γιατρός Νίκος Καπραβέλος και συνεχίζει:

“Δεν νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε σε ευθανασία ή σε εγκατάλειψη του ασθενούς, επειδή κάποιος λέει “δεν θέλω θεραπεία”. Είναι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας αυτός. Όμως, από τη στιγμή που αμφισβητούν την πάθηση και θεωρούν ότι εμείς φταίμε για το κακό που τους συμβαίνει, χρειαζόμαστε νομική προστασία”.

«Πίσω κρύβονται ολόκληρα κυκλώματα»

Ο κ. Καπραβέλος, εξηγεί: “Οι πρώτοι γιατροί που αντιμετωπίζουν την αντίδραση αυτή, είναι οι συνάδελφοι στα τμήματα Covid-19. Εκεί, όμως, δεν υπογράφουν οι ασθενείς. Εάν υπογράψουν, εμείς ζητάμε αμέσως εισαγγελική παρέμβαση. Εάν όμως, καταλήξουν στη ΜΕΘ και δεν έχουν έχουν δηλώσει εγγράφως ότι “εγώ δεν επιθυμώ τη διασωλήνωση” ώστε να απευθυνθούμε στον εισαγγελέα και απλώς την αρνούνται, όταν φτάσουν στο σημείο να δυσπνοούν και να μην μπορούν να δουν μπροστά τους από την υποξυγοναιμία, επόμενο είναι εμείς να προχωρούμε στη διασωλήνωση τους”, λέει.

Ερχόμενος συχνά σε επαφή με παρόμοιες καταστάσεις και μιλώντας με ασθενείς και συγγενείς, ο γιατρός έχει καταλήξει ότι πίσω από την άρνηση αυτή κρύβονται οργανωμένα κυκλώματα. Είναι, μάλιστα, όπως λέει τόσο πεπεισμένοι και επηρεασμένοι από αυτές τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, που δεν καμία ιατρική συμβουλή η παραίνεση δεν μπορεί να τους μεταπείσει:

“Πίσω κρύβονται ολόκληρα κυκλώματα.. Φτάνουν στα νοσοκομεία με θεωρίες τελείως αντιεπιστημονικές. Οι μισοί από αυτούς έρχονται “μπετόν”. “Παγόβουνο” τους έχουμε χαρακτηρίσει εμείς. Υπάρχει διαβάθμιση της αντίδρασης. Υπάρχουν οι αρνητές, που απλώς δεν θέλουν την κλιμάκωση της θεραπείας, δεν θέλουν να διασωληνωθούν. Παίρνουν τηλέφωνο οι συγγενείς, η κόρη, ο αδελφός και μας λένε ότι ο ασθενής δεν θέλει να διασωληνωθεί. Υπάρχει, όμως, μια άλλη κατηγορία που αρχίζει να απειλεί. Βάζει πληρεξούσιους γιατί δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας, βάζει δικηγόρους κ.α. Και κάποιοι έφτασαν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες στο νοσοκομείο”, σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις