Πάπας Φραγκίσκος: Στη Λέσβο, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει σήμερα, Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Ποντίφικας έφτασε το Σάββατο στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το βράδυ, από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών απευθύνθηκε στα στελέχη της καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα.

«Είναι αδελφοί και αδελφές μας»

Όσον αφορά στο σημερινό του πρόγραμμα στη χώρα μας, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να αναχωρήσει στις 9:15 για τη Μυτιλήνη με την άφιξή του να υπολογίζεται στις 10:10. Εκεί θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης που βρίσκεται ήδη στο νησί. Λίγο αργότερα, στις 10:45 ο Πάπας θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία και θα τελέσει την προσευχή Angelus.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα του του Πάπα Φραγκίσκου ενόψει της επίσκεψής του στο νησί είχε ιδιαίτερη αναφορά στη Λέσβο, «στις πηγές της ανθρωπιάς» όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί το νησί.

«Σκέφτομαι όμως, αναφέρει ο Ποντίφηκας, και αυτούς που τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σήμερα, θέλουν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια, φτάνουν στις ακτές της ευρωπαϊκής ηπείρου και αλλού, και δεν βρίσκουν φιλοξενία, αλλά εχθρότητα και γίνονται αντικείμενα εργαλειοποίησης. Είναι αδελφοί και αδελφές μας. Πόσοι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα! Σήμερα η “θάλασσά μας”, η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο. Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπιάς, θα ξαναπάω στη Λέσβο, με την πεποίθηση ότι οι πηγές της κοινής ζωής θα γίνουν πάλι ακμαίες μόνο με την αδελφοσύνη και την κοινωνική ένταξη: μαζί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και με αυτήν την επιθυμία έρχομαι σε εσάς».

Πυρετός εργασιών

Στο μεταξύ εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες ώστε στον καταυλισμό της προσωρινής δομής του Καρά Τεπέ όλα να είναι έτοιμα. Ολοκληρώνονται οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης ώστε να στηθούν δυο τέντες. Σε μια από την οποία θα απευθύνει μήνυμα προς όλο τον κόσμο ο Πάπας και όπου θα μιλήσουν για λίγα λεπτά εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας, της Παπικής Εκκλησίας στην Ελλάδα και στη Λέσβο αλλά και της κοινότητας των καθολικών προσφύγων που διαμένουν στον Καρά Τεπέ από την οποία και ο Πάπας θα δεχθεί δώρο φτιαγμένο από τα παιδιά της. Στη συνέχεια στη δεύτερη τέντα ο Πάπας θα δει στο δρόμο για την επιστροφή του προς το αεροδρόμιο πρόσφυγες.

Στον Καρά Τεπέ κατά την επίσκεψη του Πάπα θα παραβρίσκονται η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πάπας Φραγκίσκος: Το σημερινό πρόγραμμα

Στις 12:15 ο Πάπας Φραγκίσκος θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου αναμένεται να φτάσει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Έπειτα, νωρίς το απόγευμα θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής. Τέλος, το σημερινό του πρόγραμμα θα κλείσει όταν στις 19:00 θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος Β’ στον Ποντίφικα Φραγκίσκο στο Αποστολικό Μοναστήρι.

Τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα στην Αποστολική Διακονία στην Αθήνα στις 08:15, ενώ στις 9:45 θα έχει συνάντηση με νέους στο Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι, εκεί όπου θα θα απευθύνει και ομιλία. Στις 11:15 θα λάβει χώρα η αποχαιρετιστήρια τελετή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ακολούθως στις 11:30 θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις