Παραλλαγή Όμικρον Ελλάδα: Συναγερμό έχει σημάνει η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς στις αρχές του 2022, αναμένεται να κυριαρχήσει έναντι της Δέλτα. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως είναι 70 φορές μεταδοτικότερη από το εν λόγω στέλεχος και 100 φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα. Οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη διασπορά, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για ολικό lockdown.

Μάλιστα, ο γιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, εκτίμησε πως θα έρθει «τσουνάμι θανάτων», εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε κλείσιμο, την ώρα που η κυβέρνηση αποκλείει ένα γενικό lockdown, ωστόσο αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Παραλλαγή Όμικρον Ελλάδα: «Το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι ένα κλείσιμο»

Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι τον Ιανουάριο υπογραμμίζοντας «ότι το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο» και πρόσθεσε ότι όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.

«Ο κοινός πολίτης δεν καταλαβαίνει τι έρχεται. Υπάρχουν δύο καινούριοι, φοβεροί ιοί και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει καλούς ειδικούς, η κυβέρνηση μπορεί να τους συμβουλευτεί και να βγάλει συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι τους επηρεάζει όλους, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σημειώνοντας ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος έγραψε νέο ρεκόρ, ενώ κάθε μέρα μετρά περίπου 100 θανάτους.

«Αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων κι επειδή το ένα τέταρτο των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες. Τα ελληνικά νοσοκομεία αντέχουν 400-500 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου πότε θα τα “παίξουν” οι γιατροί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως παρατηρηθούν και προβλήματα εφοδιασμού, όπως για παράδειγμα μην υπάρχουν αρκετά rapid test ή άλλα υλικά. «Τώρα είναι τελευταία ευκαιρία πριν τις γιορτές να κοπούν τα κρούσματα ώστε μετά να μην υπάρχει ανάγκη από lockdown διαρκείας», κατέληξε.

Βατόπουλος: Εξαιρετικά μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN, o Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επεσήμανε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μοιραία θα επικρατήσει στον πλανήτη.

Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως «αφού βλέπουμε ορφανά κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα, σημαίνει ότι άρχισε η διασπορά και στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις