Σαρηγιάννης: Στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν είναι απίθανο το σενάριο να φτάσουμε ακόμη και τα 60.000 κρούσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε στην εκπομπή LiveNews στο MEGA και επεσήμανε ότι «τα μέτρα θα αρχίσουν να δώσουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι τις πρώτες μέρες του 2022 θα δούμε νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων. «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία».

Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε ότι «προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του 2022 είναι πολύ λογικό να δούμε 60.000 κρούσματα. Ο αριθμός αναπαραγωγής χθες ήταν 1,6, αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει ότι 2 θετικοί κολλούν 3».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής εξήγησε ότι αν ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα θα ήταν θετικό γιατί θα αποφευχθεί να συμπέσει με την κορύφωση του έξαρσης των μολύνσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις