Σεισμός στη Φλώρινα: Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι της Φλώρινας και των γύρω περιοχών, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ.

Η συνεχής σεισμική ακολουθία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, επέτεινε την ανησυχία των κατοίκων.

Τα 5,3 Ρίχτερ συνοδεύτηκαν από 38 συνολικά σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, που έφτασαν μέχρι και τα 3,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε μόλις 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας και είχε εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα.

Αργότερα, η αυτόματη λύση του Ινστιτούτου, έκανε λόγο για δόνηση 5,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά μετά το μέγεθος του σεισμού αναθεωρήθηκε εκ νέου προς τα κάτω, στα 5,3 Ρίχτερ.

Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμα και μέχρι την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Τρικάλων, όπως και σε γειτονικές χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία.

Μικρές ζημιές σε παλιά κτίρια

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν ευτυχώς μόνο μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων, κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ οι αρκετοί -ισχυροί- μετασεισμοί που ακολούθησαν, ήταν με επίκεντρο κυρίως τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σεισμός στη Φλώρινα: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Από τη μεριά τους, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι πιθανότατα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, εξηγώντας το γιατί.

Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφερόμενος στον σεισμό στη Φλώρινα, που έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα είπε πώς «το πρόβλημα ήταν ότι ο σεισμός ήταν πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας με μικρό εστιακό βάθος. Έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, είχαμε πάνω από 30 σεισμούς, και αυτό δείχνει ότι τα 5,3 Ρίχτερ ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός. Είναι πολύ καλό που έχουμε συνεχείς μετασεισμούς».

«Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε ο Ακης Τσελέντης μιλώντας στο MEGA.

«Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, ο σεισμός μεγάλος, άρα θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς και τις επόμενες ημέρες, μπορεί και την επόμενη βδομάδα», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός»

Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ως προς την εξέλιξη του σεισμού.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, οι τοπικές αρχές της περιοχής αποφάσισαν να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, με απόφαση των Δημάρχων των πόλεων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις