Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.

-Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:

-Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.

-Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το κύμα της κακοκαιρίας κινείται και προς την πλευρά της Βοιωτίας και έχει σημάνει συναγερμό στους δήμους του νομού, που με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ρίχνοντας και αλάτι.

Κίνηση στους δρόμους: Πού υπάρχουν προβλήματα

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας γίνεται με ολοένα και περισσότερες δυσκολίες λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Ακινητοποιημένα οχήματα υπάρχουν σε κεντρικούς δρόμους των βορείων προαστίων.

Ήδη απαγορεύτηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, λόγω της χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Στην οδό Αναστάσεως, στο ύψος του Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη
  • Στην Ανώνυμο οδό στην Καισαριανή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Καλοπούλας στον Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της ταβέρνας “Το νέο φαράγγι” έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοΐου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού “Αγιος Μερκούριος” έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Οδηγία της ΕΛ.ΑΣ

Οδηγία προς τους πολίτες της Αττικής και κυρίως των βορείων προαστίων, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να ενημερώνονται συνεχώς για τους κλειστούς δρόμους από την χιονόπτωση, εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι, ενημέρωση σχετικά με διακοπές κυκλοφορίας καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

Κλείνει η Εθνική Αθηνών – Λαμίας από τις Ράχες της Φθιώτιδας – Χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή Μαρτίνου, Αταλάντης και μέχρι τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο

Μία μικρή ύφεση του φαινομένου προσπαθούν να αξιοποιήσουν στην Εύβοια για να μπορέσουν να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου και αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού δοκιμάζεται και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη περισσότερα από 150 μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

«Βασική μας προτεραιότητα ήταν να κρατήσουμε ανοιχτό το Σχηματάρι -Χαλκίδα αλλά και τα πεδινά τμήματα» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «σε κάποιες περιοχές τα μηχανήματα που διατέθηκαν δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτέλεσμα και έτσι ενισχύονται περαιτέρω», αποδίδοντας τις αιτίες στο μεγάλο όγκο χιονιού που έχει πέσει σε διάφορες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως στα ορεινά το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και το ένα μέτρο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δρόμους για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες κυρίως σε υπηρεσίες υγείας», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης από τις Ροβιές μέχρι το Μαντούδι που είναι το Κέντρο Υγείας, καθώς ο δρόμος είναι απροσπέλαστος.

Την ίδια στιγμή δίδεται μία μεγάλη μάχη για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των εργαζομένων από τηβιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι προς τη Χαλκίδα, αλλά και στους τόπους που κατοικούν και οι οποίοι μετακινούνται με λεωφορεία.

Ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Εύβοιας. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν εντοπιστεί σε αρκετά ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου και μάλιστα έγινε έκκληση στη ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύσει τα συνεργεία αλλά με τον αποκλεισμό της πορθμειακής γραμμής Αρκίτσας – Αιδηψού πλέον τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη «σε όλο τον νομό επικρατούν πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ισχυρός παγετός και θυελλώδεις άνεμοι». Συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης καθώς όπως σημειώνει «με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν τα μέγιστα την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανημάτων».

Στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν τα προβλήματα και στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή του Μαρτίνου, της Αταλάντης και μέχρι τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο. Η χιονόπτωση που είναι συνεχόμενη και με μεγάλη ένταση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των περιοχών και αρχίζουν σιγά – σιγά τα προβλήματα να παρουσιάζονται. Το κύριο βάρος μέχρι τώρα έχει δοθεί στην εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, αλλά με τη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πλέον καταβάλλεται προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονταν στο τμήμα της εθνικής οδού από την Τραγάνα μέχρι τα Οινόφυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε και η επέκταση της απαγόρευσης στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την Αθήνα, καθώς πλέον τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους θα σταματούν στις Ράχες της Φθιώτιδας, στο 242 χλμ του εθνικού δρόμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, επιβάλλονται αλυσίδες σε όλα τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από το ύψος της Αταλάντης στο 135 χλμ μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας που -όπως τονίζει- το χιόνι στην περιοχή του Μαρτίνου έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη πως δίδεται το κύριο βάρος στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό ενώ υποστηρίζει ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς όπως δηλώνει «από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε την κύρια ένταση του φαινομένου στη Φθιώτιδα που αναμένεται να ρίξει χιόνι και μέσα στη Λαμία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χιονίζει αυτή τη στιγμή και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά κυρίως στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και την Ανατολική Φθιώτιδα και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Δείτε βίντεο από την εθνική οδό στο ύψος της γέφυρας του Μαρτίνου, καθώς και από το δρόμο από Λάρυμνα – Μαρτίνο – Εθνική οδός:

Το χιόνι έφτασε μέχρι τις βάρκες στο Θεολόγο Μαλεσίνας – Μαγευτικές εικόνες

Στη Βοιωτία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στο εθνικό δίκτυο έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία

* Στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρακίου – Φυλή, από την 1η χ/θ έως την 26η χ/θ.

* Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης – Μαγούλας, από την 10η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

* Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

* Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

* Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «’Αγιος Αθανάσιος»).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις