Αθηνά Λινού: Την επαναφορά των μέτρων, έστω και των πιο ήπιων, ζήτησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στον ΑΝΤ1.

Η κ. Λινού τόνισε αρχικά ότι «είναι λίγα τα τεστ. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε ελλιπή πληροφόρηση για το τι γίνεται. Έχουμε και έλλειψη πληροφόρησης προς αυτούς που νοσούν. Θα έπρεπε να παίρνουμε και μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους … Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ψυχραιμία. Έχουμε πρόβλημα».

Εκτίμησε παράλληλα ότι «σαφώς» μπορεί τα κρούσματα να είναι πάνω από 15.000-20.000. «Έχουμε εξάπλωση, έχουμε πολλά κρούσματα. Και ενώ έχουμε όπλα για να αμυνθούμε σε αυτή την επίθεση του κορωνοϊού, δεν τα χρησιμοποιούμε, με την άρση των μέτρων … Θα πρέπει οπωσδήποτε τα ανώδυνα μέτρα να ληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνεις στο αεροπλάνο και να μην φοράει μάσκα ούτε η αεροσυνοδός ούτε οι άνθρωποι, όταν έχουμε τόσο πολλά κρούσματα … Ήδη σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν πολλά προβλήματα οι μετακινήσεις. Ακυρώνονται πτήσεις επειδή νοσούν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές».

«Αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Είμαστε σε έναν πόλεμο που δεν έχει πλήρως κερδηθεί. Έχουμε όπλα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πριν. Αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν ωφελεί να ξέρεις ότι η μάσκα προστατεύει, ότι οι αποστάσεις προστατεύουν, να ξέρεις ότι ο συνωστισμός και οι κλειστοί χώροι επιδεινώνουν την κατάσταση και να μην το επικοινωνείς καν αυτό. Να μην λες στους ανθρώπους “αφήστε ανοιχτά παράθυρα”, μην κλείνετε δωμάτια και χώρους και βάζετε το κλιματιστικό, που μπορεί να είναι κοινό για πολλούς χώρους», συνέχισε η κα Λινού.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό, λέγοντας πως ουσιαστικά η συζήτηση έχει σταματήσει. «Όχι για την τέταρτη δόση, αλλά για τον εμβολιασμό αυτών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση … που μέχρι χτες δεν είχαν το δικαίωμα. Και αυτά είναι τα παιδάκια μας. Ήδη στις ΗΠΑ εγκρίθηκαν τα εμβόλια για μωρά άνω των 6 μηνών. Είναι ένα όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε», τόνισε η κ. Λινού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις