Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα, 30/06/22, επτά περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Τα έξι από αυτά ήταν εισαγόμενα.

Το έβδομο κρούσμα αποτελεί το πρώτο που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου

Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, σημειώνει ο Οργανισμός.

ΠΟΥ: Φοβόμαστε ότι η ευλογιά των πιθήκων θα μεταδοθεί σε παιδιά και εγκύες

Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων λόγω των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, αναφέρθηκε και στην ευλογιά των πιθήκων, εκφράζοντας την ανησυχία πως μπορεί να μεταδοθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η Νιγηρία, η οποία παλεύει με μια επιδημία ευλογιά των πιθήκων από το 2017, έχει αναφέρει περισσότερα κρούσματα φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επιδημία φτάνει ή ξεπερνά τις προηγούμενες κορυφές. Επιπλέον, ο ιός έχει πλέον εντοπιστεί σε 50+ νέες χώρες και η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ίδιος τόνισε:

«Ανησυχώ για τη συνεχιζόμενη μετάδοση, διότι αυτό θα υποδήλωνε ότι ο ιός εδραιώνεται και θα μπορούσε να μετακινηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ανοσοκατεσταλμένων και των εγκύων γυναικών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις