Οι επτά από τους 16 που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης εγκληματικών ομάδων, έχοντας ως ορμητήριο την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι το βράδυ της Παρασκευής (30/09).

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι άρχισαν να απολογούνται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (30/09) για κατηγορίες που αφορούν στη δράση των ομάδων που εξαρθρώθηκαν στην επιχείρηση της Αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι – ανά περίπτωση – οι 16 είναι αντιμέτωποι με αδικήματα που αφορούν σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και άλλα.

Πάντως, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν, μετά το πέρας της πολύωρης απολογητικής διαδικασίας, ότι επτά κατηγορούμενοι πρέπει να προφυλακιστούν. Άλλοι επτά συλληφθέντες στην Πολυτεχνειούπουλη που βαρύνονται με πλημμεληματικές κατηγορίες, παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο, και οι δίκες τους αναβλήθηκαν οπότε με εντολή του δικαστηρίου είναι ελεύθεροι μέχρι την τέλεση του δικαστηρίου.

Οι ευθύνες για την ανομία στις εστίες

Να σημειώσουμε ότι οι εστίες στα πανεπιστήμια δεν υπόκεινται στο Πανεπιστημιακό άσυλο, ακόμα και στην παλαιότερη του μορφή, ενώ το Ινστιτούτο νεολαίας και δια βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας  (ΙΝΕΔΙΒΙ είναι αρμόδιο για τη φύλαξη τους και έχει δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια σε εταιρείες security.

Ο τρόπος δράσης των κακοποιών

Αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες της δράσης των σκληρών και αδίστακτων κακοποιών που είχαν βρει καταφύγιο στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου, καθώς τα μέλη των τριών συμμοριών, δρούσαν χωρίς κανέναν φόβο και με ιδιαίτερα βίαια ένστικτα, αφού δεν δίσταζαν να χτυπούν και να τραυματίζουν τα θύματά τους ακόμα και για μικρά χρηματικά ποσά.

Σε όλες τις ληστρικές επιδρομές τους, οι κακοποιοί φρόντιζαν οι στόχοι τους να βρίσκονται κοντά στην Πολυτεχνειούπολη. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι και στις 29 ταυτοποιημένες ληστείες, η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν – είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο – κυμαινόταν μεταξύ ενός και δέκα λεπτών. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορούσαν να επιστρέψουν αστραπιαία στο «στρατηγείο» τους στη φοιτητική εστία, χωρίς να κινδυνεύουν με σύλληψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις