Από το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία Μπάρμπαρα σαρώνει την Ελλάδα από τα Βορειοδυτικά. Χιόνια αναμένεται να φέρει και στην Αττική, ενώ ισχυρές χιονοπτώσεις και ολικός παγετός θα καταγραφεί ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Η πρόγνωση του καιρού για το κύμα που που διαρκέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή

Ήδη από χθες βράδυ οι περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου έχουν καλυφθεί από πυκνό χιόνι, με τα φαινόμενα να είναι έντονα σε περιοχές όπως η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα είχε σταλεί μήνυμα του 112 και στα κινητά των κατοίκων της Δροσιάς, του Ωρωπού, αλλά και της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς η κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα θα προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις.

Το μήνυμα έγραφε: «Επείγουσα ειδοποίηση. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της 05-02-2023 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Η πρόγνωση Μαρουσάκη – «Σήμερα Κυριακή 5/2 το κύριο χιονοκύμα»

Την σημερινή ημέρα χαρακτηρίζει τη δυσκολότερη ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα για πέντε ημέρες.

Τα φαινόμενα αναμένεται στην Αττική θα ξεκινήσουν το απόγευμα προς το βράδυ και θα πλήττουν τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη. Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Τι θα γίνει με τα σχολεία – Πότε αναμένεται η απόφαση

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των ισχυρών φαινομένων. Και ενώ έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη μετακίνηση ενώ συνίσταται και τηλεργασία, η απόφαση για τα σχολεία δεν έχει ακόμα εκδοθεί και τουλάχιστον στην Αττική θα να ανακοινωθεί το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειλημμένη φαίνεται η απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα για τη Βορειοανατολική Αττική.

Στην Εύβοια, αναμένεται να είναι κλειστά και κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, όμως, επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

 • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό
 • στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό
 • στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι την περιοχή προ ανατολής Νέας Μάκρης
 • στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο
 • στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο νομό Αττικής

Προετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός

Στη Διεύθυνση Ελέγχων και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) στο Καπανδρίτι προετοιμάζονται από νωρίς τα εκχιονιστικά μηχανήματα και συγκεντρώνονται τόνοι αλατιού ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας.

Εντωμεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική. Καθώς αναμένονται να σημειωθούν σφοδρές χιονοπτώσεις και ολικός παγετός, το Πυροσβεστικό Σώμα θα βρίσκεται σε επιφυλακή. Μάλιστα, ήδη έχουν καθοριστεί 10 σταθμοί βάσης για άμεση επέμβαση.

Οι σταθμοί βάσης της Πυροσβεστικής για άμεση επέμβαση βρίσκονται σε:

 • Μαλακάσα
 • Αφίδνες
 • Βαρυμπόμπη
 • Πεντέλη
 • Βαρνάβα
 • Δαχτυλίδι Μαρούσι
 • Βίλια

Παράλληλα, σήμερα Κυριακή θα αποφασιστεί πώς θα στελεχωθούν άλλοι τρεις σταθμοί ώστε να βρίσκονται και αυτοί σε ετοιμότητα. Αυτοί θα είναι σε:

 • Αγία Σωτήρα
 • Λούμπα Μεγάρων
 • Αττική Οδός, περιοχή Ρουπάκι κοντά στον Ασπρόπυργο

Ενώ πρόκειται να στελεχωθούν με: Πυροσβεστικά οχήματα με προωθητή γαιών και βανάκια για μεταφορά ατόμων που θα χρήζουν ανάγκης.

Που χρειάζονται αλυσίδες σήμερα

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη, σημειώνεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα του Σαββάτου 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από την 18:00΄ ώρα του Σαββάτου 04.02.2023 δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
 • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
 • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).
 • Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα την Κυριακή 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει θέσει τα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που θα προκύψουν.

Τα νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες χρονιές και είχαν θέσει σε ανησυχία και ταλαιπωρία τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Το ΕΚΑΒ απέστειλε σε όλα τα νοσοκομεία ειδικές οδηγίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα με δεδομένο ότι η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει ότι ξεκινά άμεσα η κακοκαιρία.

Στη Αττική τα 4 νοσοκομεία που προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές είναι: Το Σισμανόγλειο, το ΚΑΤ, το Σωτηρία και το «Άγιοι Ανάργυροι».

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  Αν μετακινούνται πεζή :
 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
 • Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα (https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις