Το «Σύνδρομο του New Brunswick», όπως ονομάστηκε, είναι μια νευρολογική ασθένεια μέχρι στιγμής που έχει προσβάλει μέχρι τώρα τουλάχιστον 48 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 85 ετών, γυναίκες και άνδρες.

Η ασθένεια προκαλεί επιδείνωση της υγείας των ασθενών που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν συμπτωμάτων όπως οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, απώλεια μνήμης, δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα ισορροπίας.

Αξιωματούχοι του New Brunswick, που είχε πληγεί περισσότερο στον Καναδά, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της νόσου. Μάλιστα, έχει συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να επισπευσθεί η έρευνα για το «σύμπλεγμα νευρολογικού συνδρόμου άγνωστης αιτίας του New Brunswick».

«Η ανακάλυψη ενός δυνητικά νέου και άγνωστου συνδρόμου είναι τρομακτική», δήλωσε η υπουργός Υγείας του New Brunswick, Dorothy Shephard, σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι η εμφάνιση της ασθένειας έχει προκαλέσει ανησυχία στους ντόπιους.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Bertrand, Yvon Godin, στους New York Times. «Ρωτούν, είναι περιβαλλοντικό; Είναι γενετικό; Είναι κάτι άλλο; Όλοι θέλουν απαντήσεις» λέει στους New York Times.

Δεν έχει εντοπιστεί η αιτία

Ενώ οι άνθρωποι στην επαρχία υποφέρουν από ανησυχητικά συμπτώματα, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία. Επιστήμονες έχουν εξετάσει πιθανή έκθεση στο περιβάλλον και στα ζώα, αλλά επικρατεί αβεβαιότητα.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε. Όλα είναι στο τραπέζι. Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα και, ελπίζουμε» δήλωσε ένας από τους συμπροέδρους της επιτροπής, ο Δρ Edouard Hendriks. Η άλλη επικεφαλής, η Δρ. Natalie Banville, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να δοθεί συμβουλή στους ανθρώπους για το πώς – ή εάν – μπορούν να προστατευτούν από την ασθένεια, καθώς οι ειδικοί δεν έχουν προσδιορίσει την προέλευσή της.

«Δεν έχουμε κάποια περιβαλλοντική ή γενετική αιτία, ούτε απόδειξη ότι προέρχεται από φαρμακευτική αγωγή. Δεν έχουμε καμία αιτία», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης από τοξίνες, βακτήρια ή κάποιον ιό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις