Πολλά είναι τα ερωτήματα τις τελευταίες ώρες, σχετικά με την ιβερμεκτίνη, με αφορμή την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη και τις «ευχές για περαστικά» στον Άδωνι Γεωργιάδη λόγω κορονοϊού. Ας δούμε αναλυτικά λοιπόν τι είναι η ιβερμεκτίνη.

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα γνωστό αντιπαρασιτικό ιατρικό και κτηνιατρικό φάρμακο που έχει και αντιικές ιδιότητες. Το πρόβλημα είναι πως για αποτελεσματική δράση σε ασθενείς που πάσχουν από COVID19 απαιτούνται υψηλές φαρμακοκινητικές συγκεντρώσεις που είναι τοξικές.

Γι’ αυτό τώρα δοκιμάζεται εισπνεόμενη μορφή (inhaler) ώστε να επιτυγχάνονται υψηλές συγκεντρώσεις στις πνευμονικές κυψελίδες ασθενών με COVID19 πνευμονία χωρίς τοξικές συγκεντρώσεις στο αίμα.

Ένδεικτικά links, το ένα για τις παρενέργειες της ιβερμεκτίνης με μελέτη από χορήγησή της σε 15 εκ. ανθρώπους το 2019 (για θεραπεία παρασίτωσης) και το άλλο για ιβερμεκτίνη στην COVID19 :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31420005/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33427370/

Στις ΗΠΑ, ο FDA δεν έχει εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για χρήση στη θεραπεία ή πρόληψη του COVID-19 σε ανθρώπους. Τα δισκία Ivermectin έχουν εγκριθεί σε πολύ συγκεκριμένες δόσεις για ορισμένα παρασιτικά σκουλήκια, και υπάρχουν τοπικές (στο δέρμα) συνθέσεις για ψείρες της κεφαλής και δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρου ακμή. Η ιβερμεκτίνη δεν είναι αντι-ιικό (φάρμακο για τη θεραπεία ιών). Η λήψη μεγάλων δόσεων αυτού του φαρμάκου είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Όπως ανέφεραν πιο πρόσφατα οι Los Angeles Times, η ιβερμεκτίνη προωθείται πλέον από αντιεμβολιαστές και οπαδούς των θεωριών συνομωσίας σαν μαγική λύση για τον κορονοϊό. Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι οι οπαδοί του συγκεκριμένου φαρμάκου υποστηρίζουν ότι πράκτορες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες του φαρμάκου γιατί κερδοσκοπούν από τα εμβόλια.

Η εφημερίδα καταλήγει ότι η συγκεκριμένη θεωρία συνομωσίας ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη από αντίστοιχες θεωρίες για άλλα σκευάσματα που προωθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις