Μείωση στις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε άτομα που προσβλήθηκαν πρόσφατα από Covid-19, είναι το αποτέλεσμα που παρουσιάζει το νέο χάπι της εταιρείας Merck & Co κατά του κορονοϊού, το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι έληξε η κλινική δοκιμή της φάσης 3, καθώς ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι το 7,3 % των ασθενών που είχαν λάβει το φάρμακο είχαν πεθάνει ή νοσηλευτεί, έναντι 14,1% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Χάπια

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία και δεν έχουν αξιολογηθεί. Η Merck & Co, πάντως θα καταθέσει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση του φαρμάκου.

Η ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από 775 ασθενείς έδειξε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν το χάπι molnupiravir δεν είχε πεθάνει κατά τις πρώτες 29 ημέρες της μελέτης, έναντι οκτώ που έλαβαν εικονικό φάρμακο, γνωστοποίησε η Merck, προσθέτοντας ότι θα υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα αναζητήσει το πράσινο φως σε πολλές άλλες χώρες.

Το χάπι ονομάζεται molnupiravir και η εταιρεία προτείνει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα επί πέντε μέρες σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις