Μάσκα κορονοϊός: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες με το που θα αρχίσει να φτιάχνει ο καιρός.

Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρσι αλλά φέτος μάλλον θα απαλλαγούμε από την υποχρεωτική χρήση τους λίγο νωρίτερα. Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο καθηγητής τόνισε ότι μέχρι τα μέσα της άνοιξης θα παραμείνουμε με αυτές, υπογραμμίζοντας πως είναι αδιανόητο σε κλειστούς χώρους να βγουν. «Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα κρούσματα σημείωσε ότι είναι σταθεροποιημένα αλλά δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις. «Είναι μειωμένες οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι. Αυτό δείχνει μια καθαρή μετάβαση από τη Δέλτα στην Όμικρον» σημείωσε και έκανε λόγο για 18.000-20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται και ο δείκτης των θανάτων» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξει μια παρατεταμένη πανδημική έξαρση με ψηλά νούμερα στα κρούσματα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αναμονή από τους επιστήμονες μέχρι να ενσωματωθεί στην Ελλάδα η Όμικρον 2, σημειώνοντας πως σε άλλες χώρες προκάλεσε προβλήματα.

«Δεν περιμένουμε κάτι άλλο από κλινικής άποψης αλλά θα συντηρηθεί το υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, καθώς είναι λίγο πιο μεταδοτική η Όμικρον 2». Για τα μέτρα και την άρση τους από σήμερα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι είναι πιο στοχευμένα, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για τον περιορισμό του ωραρίου στην εστίαση.

«Κακώς περιορίστηκε το ωράριο των καταστημάτων εστίασης γιατί συμπυκνώνεται κόσμος σε περιορισμένο ωράριο. Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να απλωθεί μέσα στο χρόνο. Για τη μουσική, δεν έχει καμία επίπτωση στη μεταδοτικότητα του ιού.»

Στο ζήτημα όμως των μασκών και του περιορισμού της χρήση τους, αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε». «Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» επισήμανε η κ. Παγώνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις