ΛΟΑΤΚΙ γονείς: Όπως αναφέρουν κινέζοι ερευνητές στην επιθεώρηση British Medical Journal Global Health, οι οικογένειες που τα μέλη της έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου από τις κοινωνικές και πολιτιστικές νόρμες έχουν παρόμοιες «επιδόσεις» με τις «παραδοσιακές» οικογένειες,

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών δεν είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη εξετάζει κατά πόσο ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών επηρεάζει την ευημερία των παιδιών, καθώς οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ γονείς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Στη μελέτη επανεξετάζονται τα δεδομένα 34 προηγούμενων ερευνών που αφορούν χώρες όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι νόμιμες και δημοσιεύτηκαν από το 1989 έως το 2022.

Οι μελέτες αυτές κατηγοριοποιήθηκαν με βάση 11 παράγοντες: την ψυχολογική προσαρμογή των παιδιών, τη σωματική υγεία, τη συμπεριφορά ρόλου φύλου, την ταυτότητα φύλου/σεξουαλικό προσανατολισμό, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, την ψυχική υγεία των γονιών, το στρες που συνδέεται με την ανατροφή των παιδιών, τη σχέση γονιών-παιδιών, την ικανοποίηση των γονιών με τη σχέση τους, τη λειτουργικότητα της οικογένειας και την κοινωνική στήριξη.

Στατιστική ανάλυση των συγκεντρωτικών δεδομένων από 16 εκ των 34 μελετών έδειξε ότι οι παραδοσιακές και ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς την ευημερία των παιδιών.

Σε ορισμένους μάλιστα τομείς, όπως οι σχέσεις γονιών-παιδιών και η ψυχολογική προσαρμοστικότητα των παιδιών, οι οικογένειες σεξουαλικών μειονοτήτων βρέθηκαν να πλεονεκτούν.

«Το να μεγαλώνει ένα παιδί με γονείς σεξουαλικών μειονοτήτων μπορεί να προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα» γράφουν οι ερευνητές. Τα παιδιά αυτά φαίνεται πως είναι πιο ανεκτικά στη διαφορετικότητα και δείχνουν μεγαλύτερη φροντίδα απέναντι σε μικρότερα παιδιά, σε σχέση με τα παιδιά ετεροφυλόφιλων γονιών.

Ωστόσο οι οικογένειες ΛΟΑΚΤΙ δεν βρέθηκαν να ξεπερνούν τις «παραδοσιακές» οικογένειες όσον αφορά την ικανοποίηση του ζευγαριού με τη σχέση του, την ψυχική υγεία, το άγχος της ανατροφής των παιδιών ή τη λειτουργικότητα της οικογένειας.

Παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά σε οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ είναι μεταξύ άλλων ο στιγματισμός και οι διακρίσεις, η ανεπαρκής κοινωνική στήριξη και η συγκατοίκηση αντί του γάμου.

«Ο νόμιμος γάμος προσφέρει προστασία και μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για τα ζευγάρια που παντρεύονται και τα παιδιά τους» λένε οι ερευνητές.

Επιμέρους ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών που κάλυψε 18 μελέτες έδειξε ακόμα ότι τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών ήταν λιγότερο πιθανό να προβλέπουν ότι θα είναι ετεροφυλόφιλα όταν μεγαλώσουν, συγκριτικά με τα παιδιά «παραδοσιακών» οικογενειών.

«Οι οικογένειες με γονείς μειονοτήτων μπορεί να εμφανίζουν λιγότερα στερεότυπα για το φύλο και αυτή η επίδραση μπορεί να είναι θετική» γράφουν οι ερευνητές. «Η εξερεύνηση της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητας μπορεί να βελτιώνουν την ικανότητα των παιδιών να επιτυγχάνουν και να ευημερούν σε ένα εύρος περιβαλλόντων» εξηγούν.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, όπως το γεγονός ότι οι μελέτες που εξετάστηκαν περιορίζονται σε χώρες όπου οι σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμες και όπου το κοινωνικό κλίμα για αυτές τις οικογένειες είναι ευνοϊκό.

Ωστόσο η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά από οικογένειες σεξουαλικών μειονοτήτων δεν μειονεκτούν.

Επισημαίνουν ακόμα ότι το στίγμα και η ανεπαρκής κοινωνική στήριξη είναι «σημαντικοί παράγοντες κινδύνου» που απειλούν την ευημερία των παιδιών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις