Η ερώτηση στον βρετανικό «Εκατομμυριούχο» που του στέρησε το 1 εκατομμύριο - «Καρδιακό» στο πλατό
Η απίστευτη ιστορία πίσω από την σωστή απάντηση.

Έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό ένας διαγωνιζόμενος στο βρετανικό «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», ο οποίος έχασε το έπαθλο του 1 εκατομμυρίου λιρών (1.190.000 ευρώ περίπου).
Ακατάλληλο για καρδιακούς ήταν το επεισόδιο της Κυριακής (25/5) στο ITV, στο οποίο ο Νίκολας Μπένετ κάθισε απέναντι από τον παρουσιαστή Τζέρεμι Κλάρκσον και κατόρθωσε να φτάσει πολύ μακριά, όχι όμως στο τέλος.
Ο απόφοιτος του University Challenge φάνηκε να απαντά στις πρώτες ερωτήσεις με ευκολία και σύντομα βρέθηκε να παίζει για το 1 εκατομμύριο λίρες που είναι και το τελικό ποσό.
Η ερώτηση για το μεγάλο έπαθλο ήταν: «Ποια από αυτές τις λέξεις, καθεμία από τις οποίες επινοήθηκε από έναν διάσημο συγγραφέα, προέρχεται από την ιστορία ενός παραμυθιού για τρεις πρίγκιπες;».
Οι επιλογές ήταν: Α) Πανδαιμόνιο, Β) Serendipity, Γ) Ουτοπία και Δ) Yahoo.
Χωρίς να είναι σίγουρος για την απάντηση, ο Νίκολας επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια «Ρωτήστε τον Τζέρεμι», αλλά ούτε ο παρουσιαστής ήταν σίγουρος για την σωστή απάντηση.
Τότε, σύμφωνα με την Daily Mail, ο παίκτης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τελευταία βοήθεια που του είχε απομείνει, το τηλέφωνο. Ωστόσο, ο φίλος με τον οποίο μίλησε επίσης δεν ήξερε.
Ο Νίκολας επέλεξε την τέταρτη απάντηση «Yahoo», δυστυχώς όμως η τύχη δεν του χαμογέλασε. Η σωστή απάντηση ήταν το «Serendipity».
Παρά την καταστροφική ήττα, ο Νίκολας είπε με αισιοδοξία «παρ’ όλα αυτά θα πάρω 125.000 λίρες», με τον παρουσιαστή να αναρωτιέται εάν αυτή η εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου».
Τι είναι το «Serendipity»
Το «Serendipity» δεν είναι ένα από τα κλασσικά παραμύθια της λαϊκής λογοτεχνίας. Η λέξη «Serendipity» επινοήθηκε από τον Βρετανό συγγραφέα Horace Walpole το 1754. Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι την εμπνεύστηκε από ένα παλιό περσικό παραμύθι με τίτλο «The Three Princes of Serendip» (Οι Τρεις Πρίγκιπες του Σερέντιπ).
Αυτό το παραμύθι έχει ρίζες στη λογοτεχνία της Περσίας και της Ινδίας και μεταφράστηκε στα ιταλικά τον 16ο αιώνα. Η λέξη Serendip είναι μια παλιά ονομασία για το νησί της Σρι Λάνκα.
Η ιστορία αφορά τρεις πρίγκιπες από το νησί Serendip που ταξίδευαν στον κόσμο. Καθώς ταξίδευαν, οι πρίγκιπες έλυναν προβλήματα και μυστήρια χάρη στην παρατηρητικότητα, τη σοφία και την τύχη τους, χωρίς να το επιδιώκουν συνειδητά.
Αυτό οδήγησε τον Walpole να επινοήσει τη λέξη «serendipity» για να περιγράψει την τυχαία ανακάλυψη ενός καλού πράγματος ενώ ψάχνεις κάτι άλλο.
Ο όρος έχει εμπνεύσει ταινίες, όπως το «Serendipity» (2001) με τον John Cusack και την Kate Beckinsale, βιβλία και παιδικά παραμύθια ή ακόμα και ονόματα καφέ ή brands που θέλουν να συνδεθούν με την ιδέα της ευχάριστης ανακάλυψης.