«Πόλεμος» της Σουηδίας με το OnlyFans: Ποινικοποιεί την αγορά περιεχομένου από την πλατφόρμα
Η Σουηδία θεωρεί πλέον τέτοιου είδους περιεχόμενο ως μορφή πορνείας, και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα διώκονται μόνο οι αγοραστές.
Ένας νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ σήμερα (1/7) στη Σουηδία, καθιστώντας παράνομη την αγορά ορισμένων ειδών διαδικτυακού σεξουαλικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των live cam shows και των σεξουαλικών συνομιλιών (sex chats) σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans. Η Σουηδία θεωρεί πλέον τέτοιου είδους περιεχόμενο ως μορφή πορνείας, και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα διώκονται μόνο οι αγοραστές.
Επέκταση του «σουηδικού μοντέλου» στο διαδίκτυο
Ο νέος νόμος επεκτείνει το υφιστάμενο «Σουηδικό Μοντέλο» (ή «Σκανδιναβικό Μοντέλο»), το οποίο ποινικοποιεί την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών, αλλά όχι την πώληση, στο ψηφιακό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η δημιουργία και πώληση περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans παραμένει νόμιμη για τους δημιουργούς στη Σουηδία, η πληρωμή για συγκεκριμένες, διαδραστικές ή εξατομικευμένες σεξουαλικές πράξεις που εκτελούνται εξ αποστάσεως θεωρείται πλέον παράνομη για τους αγοραστές.
Ο νόμος στοχεύει αυτό που οι αρχές περιγράφουν ως «απομακρυσμένες σεξουαλικές υπηρεσίες», ιδίως όταν ένας αγοραστής πληρώνει κάποιον για να εκτελέσει μια σεξουαλική πράξη εξ αποστάσεως (π.χ. μέσω ζωντανού βίντεο) με τον ρητό σκοπό να την παρακολουθήσει ο αγοραστής. Δεν ποινικοποιεί την αγορά προηχογραφημένου, μη διαδραστικού πορνογραφικού υλικού ή απλώς την εγγραφή σε έναν λογαριασμό όπου το περιεχόμενο δημοσιεύεται συνεχώς χωρίς άμεση επιρροή από τον αγοραστή.
Όσοι κριθούν ένοχοι για την αγορά αυτών των υπηρεσιών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης, ευθυγραμμιζόμενη με τις υφιστάμενες ποινές για την αγορά σεξ στη Σουηδία. Όσοι επωφελούνται ή προωθούν τέτοιες πράξεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες ποινές.
Πλαίσιο και αντιδράσεις
Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Σουηδίας να καταπολεμήσει αυτό που θεωρεί εκμετάλλευση και να εκσυγχρονίσει τους νόμους της για την αγορά σεξ, ώστε να αντιμετωπίσει το εξελισσόμενο τοπίο της "νέας σεξουαλικής βιομηχανίας". Οι υποστηρικτές του νόμου υποστηρίζουν ότι ενισχύει τις προστασίες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της εμπορίας ανθρώπων στην ψηφιακή εποχή.
Ωστόσο, ο νόμος έχει συναντήσει σημαντική κριτική από ομάδες υπεράσπισης των εργαζομένων του σεξ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικούς ψηφιακών δικαιωμάτων. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι:
- Μπορεί να ωθήσει τους εργαζόμενους του σεξ σε πιο επισφαλείς και λιγότερο ασφαλείς καταστάσεις
- Θολώνει τα όρια μεταξύ συναφούς περιεχομένου ενηλίκων και εκμετάλλευσης
- Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη επιτήρηση και να υπονομεύσει την ιδιωτικότητα
- Επηρεάζει δυσανάλογα περιθωριοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών και ατόμων LGBTQI+