Παλαιστινιακό κράτος θα αναγνωρίσει «σίγουρα» η Ιρλανδία - Τέταρτη χώρα στην ΕΕ
Στόχος είναι τέσσερις χώρες της ΕΕ να το κάνουν την ίδια στιγμή χρονικά, για συμβολικούς λόγους
Η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει «σίγουρα» παλαιστινιακό κράτος πριν από τα τέλη Μαΐου, δήλωσε την Τετάρτη (15/05) ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν, χωρίς να αναφέρει ακριβή ημερομηνία.
«Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης πριν από τα τέλη του μηνός», δήλωσε ο Μίχαλ Μάρτιν, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, δήλωσε πως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία προβλέπουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου και πως και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν.
Η Ιρλανδία έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν έχει αντίρρηση επί της αρχής να αναγνωρίσει επίσημα παλαιστινιακό κράτος, αν αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη διαδικασία επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Όμως ο πόλεμος στη Γάζα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα αυτό.
«Η ακριβής ημερομηνία (αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτος) είναι ακόμη ασαφής επειδή εξακολουθούμε να συζητάμε με ορισμένες χώρες», είπε ο Μίχαλ Μάρτιν. «Θα διευκρινιστεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά θα είναι σίγουρα πριν από τα τέλη του μηνός», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.
Διευκρίνισε πως περιμένει «με ανυπομονησία» τις συζητήσεις «για τις τελευταίες λεπτομέρειες», οι οποίες προβλέπονται για σήμερα με ορισμένους ομολόγους του.
«Θέλουμε να το κάνουμε μαζί με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που τάσσεται επίσης υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου το Δουβλίνο, όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης Σάιμον Χάρις.
«Πιστεύουμε πως η στιγμή πλησιάζει», είχε πει τότε ο Σάιμον Χάρις. «Θα θέλαμε να το κάνουμε μαζί με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό άλλων (χωρών) ώστε να προσδώσουμε βάρος στην απόφαση και να στείλουμε το πιο ισχυρό μήνυμα», είπε.
Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς που είχαν εισδύσει από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ εξαπέλυσαν επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 1.170 θανάτους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι απήχθησαν κατά την επίθεση και 128 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, με 36 από αυτούς να θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.
Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους ακολούθησε χερσαία επίθεση, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή με βαρύ απολογισμό: τουλάχιστον 35.000 θανάτοι στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.