Ισχυρή νεροποντή στην Αθήνα - Ποτάμια οι δρόμοι
Ισχυρά φαινόμενα στην Αττική και Red Code στη Ρόδο.
Φθινοπωρινό είναι το σκηνικό σήμερα 26/10 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να πλήττουν την Αθήνα. Πολλοί δρόμοι της Αττικής έχουν μετραπεί σε ποτάμια λόγω του όγκου νερού.
Σε Red Code η Ρόδος λόγω κακοκαιρίας - Κίνδυνος για πλημμύρες
Την ίδια ώρα, σε Red Code τέθηκε η Ρόδος, όπως και το σύνολο των Δωδεκανήσων, από σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων από το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα.
Τα Δωδεκάνησα θα παραμείνουν σε Red Code (κατάσταση κινητοποίησης) μέχρι και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, καθώς το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ προβλέπει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη περιοχή, οι οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου καλεί κατοίκους και επισκέπτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στα σημεία όπου έχουν συσσωρευτεί νερά, ενώ ζητείται να τηρούνται οι αποκλεισμοί δρόμων και οι υποδείξεις των υπηρεσιών.
Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Υπενθυμίζεται πως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, επισημαίνοντας διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική πρόγνωση. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην Αττική, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αστάθεια θα επιμείνει σε αρκετές περιοχές και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις παρελάσεις.
Η επιδείνωση του καιρού έγινε αισθητή ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όταν ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν προβλήματα σε περιοχές της Αττικής, με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια στη Μάνδρα και τη Γλυφάδα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές θα διατηρήσουν το άστατο σκηνικό τουλάχιστον έως την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των ανέμων, που στα πελάγη θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, Δευτέρα (26/10), κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
- α) Στην ανατολική Στερεά (κυρίως ν. Φθιώτιδας, ν. Βοιωτίας) έως τις πρωινές ώρες.
- β) Στην Αττική έως το μεσημέρι και εκ νέου τις βραδινές ώρες.
- γ) Στη Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας, ν. Λάρισας) έως τις βραδινές ώρες.
- δ) Στις Σποράδες και την Εύβοια.
- ε) Στα Δωδεκάνησα από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ.
- στ) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι.
Όσον αφορά αύριο Τρίτη, η κακοκαιρία θα πλήξει:
- α) τις Σποράδες και την Εύβοια έως το μεσημέρι και εκ νέου τις βραδινές ώρες.
- β) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως αργά το απόγευμα.
- γ) Στα Δωδεκάνησα από το μεσημέρι.
- δ) Στην Αττική έως τις πρωινές ώρες.
- ε) Στη Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας, ν. Λάρισας) από τις βραδινές ώρες.
Στις περιοχές που θα επηρεαστούν εντονότερα δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πέρα από τις περιοχές για τις οποίες ισχύει η προειδοποίηση της ΕΜΥ, το meteo.gr προβλέπει νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν βροχές μικρότερης έντασης.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση, με τις μέγιστες τιμές στις περισσότερες περιοχές να μην ξεπερνούν τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.
Στη Δυτική Μακεδονία ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 11 έως 21, στην Ήπειρο από 11 έως 22, στη Θεσσαλία από 12 έως 20, στη Στερεά από 12 έως 21 και στην Πελοπόννησο από 13 έως 22 βαθμούς.
Στα Επτάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 βαθμούς, στα νησιά του βόρειου και βορειοανατολικού Αιγαίου τους 21, στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου τους 22, στα Δωδεκάνησα τους 25 και στην Κρήτη τους 22 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά κυρίως από ανατολικές έως βορειοανατολικές, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ και περαιτέρω ενίσχυση στα πελάγη, όπου τοπικά θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ.