Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ - Γιατί τον ένιωσε η μισή Ελλάδα
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ - Σημείο κλειδί το ιδιαίτερα μεγάλο εστιακό βάθος της δόνησης. Τι λένε Γκανάς, Λέκκας, Τσελέντης.

Αναστάτωση σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 06:19 το πρωί της Πέμπτης (22/5) βόρεια της Κρήτης. Η ένταση και διάρκεια του σεισμού ήταν μεγάλη σε ολόκληρο το νησί με την ειδοποίηση από πλευράς Google που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα να συστήνει οδηγίες.
Ο σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου 56 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου οδήγησε πολλούς κατοίκους της Κρήτης στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους.
Μικρές κατολισθήσεις στο Ηράκλειο
Μάλιστα, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής, μετά τη σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που έγινε έντονα αισθητή στο νησί. Οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη σε περιπολίες για τον έλεγχο της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί ως συνέπειες του σεισμού, μικρής έκτασης κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και επί της οδού 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο σημειώθηκε μικρή πτώση τμημάτων ενός κτιρίου. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες τόσο της περιφέρειας Κρήτης όσο και των δήμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 06:19 το πρωί, είχε ένταση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 56 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα.

Γκανάς: «Έχει τόσο μεγάλο εστιακό βάθος που δεν συνδέεται με επιφανειακά ρήγματα»
Για τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο εστιακό βάθος που είχε η δόνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, αυτή πρέπει να ήταν η κύρια δόνηση, ενώ δεν βλέπει να ακολουθούν πολλοί μετασεισμοί. «Εκτιμώ ότι είναι η κύρια σεισμική δόνηση. Έχει τόσο μεγάλο εστιακό βάθος, στα 60 χιλιόμετρα, που δεν συνδέεται με επιφανειακά ρήγματα.
Έτσι δεν πρόκειται να επηρεάσει ούτε τη Σαντορίνη. Παράλληλα, δεν προκύπτει σύνδεση και με τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στα Δωδεκάνησα τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/5)».
Τσελέντης: Γιατί κουνήθηκε η μισή Ελλάδα
Στο Action 24 μίλησε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, ο οποίος αφού επισήμανε πως πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό, εξήγησε τον λόγο που έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα.
«Έχοντας υπόψη τα τεκτονικά της περιοχής, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Μετασεισμική δράση θα έχουμε αλλά όχι πολύ μεγάλη. Σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα κουνήθηκε γιατί ο σεισμός έγινε πάνω στη βυθιζόμενη τεκτονική πλάκα της Αφρικής που πάει κάτω από την Κρήτη και τα κύματα πέρασαν μέσα από την πλάκα και διαδόθηκαν σχεδόν σε όλη τη νότια Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ανάρτησή του για τα 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 6:19 το πρωί της Πέμπτης ανοιχτά της Κρήτης.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «αξιολογώντας το φαινομενικά δεν βλέπω λόγο ανησυχίας». Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι η σεισμική δράση στην περιοχή έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.19 τα ξημερώματα της Πέμπτης σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 56 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60,3 χιλιόμετρα.
Η Σεισμική δράση (προσεισμοί) είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνο
Αξιολογόντας το φαινομενικά ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΟ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ».
Λέκκας: «Σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με αυτούς σε Αρκαλοχώρι και Σαντορίνη»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «ήταν σεισμός που ουσιαστικά είναι στη συμβολή των δύο τεκτονικών πλακών, της ευρωπαϊκής και της αφρικανικής. Σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με αυτούς σε Αρκαλοχώρι και Σαντορίνη. Το τεκτονικό περιβάλλον στην περιοχή δίνει τέτοιους σεισμούς, πρέπει να προσέξουμε το φαινόμενο»,
«Στα 60 χιλιόμετρα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε το ρήγμα, γιατί δεν έχει έκφραση στην επιφάνεια. Ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει. Αυτοί οι σεισμοί δεν αποτελούν προπομπό μεγαλύτερου σεισμού και συνήθως, δεν έχουμε πλούσια ακολουθία. Αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται μία κι έξω», επισήμανε ακόμη.