Καιρός: «Καμίνι» η χώρα με 42άρια - Σε «Red Code» 11 περιοχές για πυρκαγιές
Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί βόρειοι άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό της ημέρας, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.
«Καμίνι» θυμίζει και σήμερα, Δευτέρα (24/8), η χώρα, καθώς το κύμα καύσωνα συνεχίζεται με τον υδράργυρο να φτάνει κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο ανεβάζουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το meteo.gr, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι αναμένεται να πυκνώσουν, ενώ δεν αποκλείονται μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Το κύμα ζέστης, που ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να διατηρηθεί έως και την Τετάρτη (26/8), με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.
Πού θα «χτυπήσει» 40άρι ο υδράργυρος
Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37-39°C και τοπικά τους 40°C, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κινηθεί στους 37-39°C. Στα ανατολικά και νότια τμήματα, ωστόσο, οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τοπικά τους 40-42°C.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 36-37°C και κατά τόπους τους 38-39°C.
Στην Ήπειρο ο υδράργυρος θα κινηθεί έως τους 35-37°C, ενώ στη Δυτική Μακεδονία έως τους 34-35°C.
Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 33-35°C, με τοπικά 38-39°C στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη.
Ενισχύονται οι άνεμοι στο Αιγαίο
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και τοπικά έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά του νομού θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 28 έως 38°C, ενώ στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Αττικής ενδέχεται να αγγίξει τοπικά τους 40°C.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν μετά το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35°C.
Σε «Red Code» 11 περιοχές για πυρκαγιές
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς τη Δευτέρα τίθενται σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» η Αττική και 11 Περιφερειακές Ενότητες, με τον δείκτη επικινδυνότητας να βρίσκεται στην κατηγορία 4.
Στη Στερεά Ελλάδα σε «Red Code» τίθενται οι Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου.
Στην Πελοπόννησο αυξημένη επιφυλακή υπάρχει σε Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία, ενώ σε κατάσταση κινητοποίησης τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων.
Στο Βόρειο Αιγαίο, ο συναγερμός αφορά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.
Σε «Red Code» βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σκηνικό, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών.