Καλά πήγε και αυτό!
Στην διπλωματική διάλεκτο σε τέτοιες περιπτώσεις μιλάν για κακή προετοιμασία της συνάντησης ώστε να μην ομολογήσουν ότι τα «κάνανε ρόιδο».

Η ευρωπαϊκή ένωση φοράει το επίσημο κουστούμι της και επισκέπτεται την Λιβύη. Η επίσκεψη είναι μεγάλης σπουδαιότητας γιατί διακυβεύεται η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο επίτροπος μετανάστευσης και συνοδεύεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδας. Η πρώτη φάση της επίσκεψης ολοκληρώνεται στην Δυτική πλευρά της διχασμένης χώρας, με συναντήσεις με υπουργούς και επισήμους που τυγχάνουν της αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας.
Πριν τη συνάντηση στην Ανατολική πλευρά, μια περιληπτική αναγκαία υπενθύμιση. Η Δυτική Λιβύη έχει συνυπογράψει με τους άσπονδους φίλους μας, τους Τούρκους, το λεγόμενο Τουρκολιβυκό μνημόνιο που καταλαμβάνει τεράστιες θαλάσσιες περιοχές, που η Ελλάδα (δικαίως) θεωρεί δικές της και το συγκεκριμένο συμφωνητικό ανυπόστατο. Αυτή η εμπλοκή οδήγησε την Ελλάδα να συνάψει συμμαχία με τον Χαφτάρ, ηγέτη της Ανατολικής Λιβύης, ο οποίος δεν αποδεχόταν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτή η συμμαχία Ελλάδας-Λιβύης κλονίζεται, επειδή ο Χαφτάρ μετά από μια σειρά παρασκηνιακών συναντήσεων με τους Τούρκους περνά στους υποστηρικτές του Τουρκολιβυκού μνημονίου. Μάλιστα επισκέπτεται την Ανατολική Λιβύη ο έλληνας ΥΠΕΞ, ακριβώς για να ακτινογραφήσει την κατάσταση ελάχιστες μέρες πριν την επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας μετά του έλληνα υπουργού μετανάστευσης.
Την ίδια ώρα που δύο χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν παράτυπα στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση ΕΕ- Ανατολικής Λιβύης, τα πράγματα οδηγούνται σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό φιάσκο. Οι λόγοι φαίνεται να σχετίζονται με μια φωτογραφία. Ο Χαφτάρ θέλει τους ευρωπαίους επίσημους στο ίδιο κάδρο με τα στελέχη της κυβέρνησης του. Η ευρωπαϊκή πλευρά αντιλαμβάνεται ότι αυτό συνεπάγεται έμμεση αναγνώριση και το αρνείται. Ο Χαφτάρ με μια κίνηση επιθετική και ταυτόχρονα επιδεικτική κηρύσσει ως ανεπιθύμητα πρόσωπα τους ευρωπαίους επισήμους και η σεμνή τελετή λήγει άγαρμπα, αλλά κυρίως ανεπιτυχώς.
Στην διπλωματική διάλεκτο σε τέτοιες περιπτώσεις μιλάν για κακή προετοιμασία της συνάντησης ώστε να μην ομολογήσουν ότι τα «κάνανε ρόιδο». Για την ελληνική πλευρά, δυστυχώς, το ταμείο γράφει μηδέν στο μεταναστευτικό, που γνωρίζει μια από τις μεγαλύτερες εξάρσεις του. Τα ίδια και στο τουρκολιβυκό. Δύο επισκέψεις με μηδέν εις το πηλίκο. Όπως λένε οι νεότεροι ειρωνικά: «καλά πήγε και αυτό»…

