Το παρασκήνιο της Βεγγάζης: Οι προφάσεις Χαφτάρ που έδιωξαν την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία
Όπως μεταφέρει στο flash.gr συμμετέχων στην αποστολή, οι Λίβυοι ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά τον κ. Μπρούνερ και τους αρμοδίους Υπουργούς της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Μάλτας να εγκαταλείψουν τη Βεγγάζη

Πλούσιο παρασκήνιο κρύβεται σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr πίσω από το ναυάγιο της υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής αποστολής υπό τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, στη Βεγγάζη.
Όταν το κουαρτέτο των Ευρωπαίων, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, οδηγήθηκαν στο χώρο των VIP του αεροδρομίου της Βεγγάζης, όπου είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα η συνάντηση με τον στρατάρχ Χαλίφα Χαφτάρ , άρχισε να ξεδιπλώνεται η παρελκυστική πολιτική των Λίβυων.
Αρχικά, ο κ. Μπρούνερ ενημερώθηκε πως κατά τη συνάντηση με το στρατάρχη Χαφτάρ θα συμμετέχουν και Υπουργοί της κυβέρνησης του, αίτημα, που δεν συμπεριελήφθη στην προετοιμασία της συνάντησης, καθώς είναι γνωστό πως η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης. Μάλιστα, η εκ των προτέρων πρόθεση του Χαφτάρ να δυναμιτίσει τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κατέστη ευδιάκριτη, όταν ο κ. Μπρούνερ εμφανίστηκε διατεθειμένος να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με το στρατάρχη, παρά την παρουσία αξιωματούχων που δεν αναγνωρίζει η Ένωση.
Όπως μεταφέρει στο flash.gr συμμετέχων στην αποστολή, οι Λίβυοι ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά τον κ. Μπρούνερ και τους αρμοδίους Υπουργούς της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Μάλτας να εγκαταλείψουν τη Βεγγάζη καθώς ήταν ανεπιθύμητοι, εν όσω ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να καταστεί εφικτή η συνάντηση. Ακολούθως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και οι τρεις Υπουργοί οδηγήθηκαν στα αεροσκάφη τους, όπου και παρέμειναν για περίπου μία ώρα, καθώς κατεβλήθη μία ύστατη προσπάθεια από τη διπλωματική αποστολή της ΕΕ στη Βεγγάζη να μην καταλήξει σε φιάσκο η ευρωπαική αποστολή, η οποία, πάντως, απέβη άκαρπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr στη Βεγγάζη παρέμειναν τελικώς Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, που πραγματοποίησαν μία τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση με τις Λιβυκές αρχές προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μία μελλοντική συμφωνία με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης, καθώς από εκεί ξεκινά ο κύριος όγκος των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας, η πρόκληση της πλευράς Χαφτάρ είχε ως στόχο να καταδείξει τη δυσαρέσκεια του καθεστώτος για το γεγονός πως δεν είναι αναγνωρισμένο από την ΕΕ. Από την κυβέρνηση θυμίζουν, άλλωστε, ότι μόλις πριν από 3 ημέρες ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε δεχθεί στη Βεγγάζη τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος στις 15 Ιουλίου αναμένεται να μεταβεί και στην Τρίπολη.