Καρατομήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με απόφαση Τσιάρα
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει βρεθεί στη δίνη έντονης θεσμικής αντιπαράθεσης, γεγονός που οδήγησε στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου την Τρίτη, 27 Μαΐου 2025, στις 12:00.

Στην καρατόμηση του προέδρου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Νικόλαου Σαλάτα, προχώρησε ο Κώστας Τσιάρας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του flash.gr.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε τη λήξη της θητείας του προσωρινού προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, μετά τις σοβαρές καταγγελίες που διατύπωσε ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας κ. Νικόλαος Πασχάλης σε επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις 20 Μαΐου.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει βρεθεί στη δίνη έντονης θεσμικής αντιπαράθεσης, γεγονός που οδήγησε στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου την Τρίτη, 27 Μαΐου 2025, στις 12:00. Η απόφαση για τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου ελήφθη σε συνέχεια του δελτίου Τύπου του Οργανισμού που εκδόθηκε στις 22 Μαΐου. Στόχος είναι η διερεύνηση της βασιμότητας των ισχυρισμών του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αξιολογήσει εάν οι αιτιάσεις αυτές συνιστούν προσβολή κατά της φήμης και της ακεραιότητας του Οργανισμού, και να αποφασίσει επί των ενδεχόμενων περαιτέρω ενεργειών.
Κάλεσμα για διευκρινίσεις από τον ευρωπαίο εισαγγελέα
Στην ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι η διακρίβωση του αν τα γραφόμενα από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Αντιεισαγγελέα Εφετών, κύριο Ν. Πασχάλη, στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι ψευδή και συκοφαντικά, δυνάμενα να βλάψουν τη φήμη του Οργανισμού, είναι αρμοδιότητας του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, δίνεται περισσότερος χρόνος στον κ. Πασχάλη «προκειμένου να ανακοινώσει ποιο ή ποια στελέχη του Οργανισμού ή μέλη της Διοικήσεως αυτού παρακώλυσαν το έργο των ελεγκτών και σε τι συνίσταται η παρακώλυση αυτή ή να ανασκευάσει τα γραφόμενά του».
Του ζήτησαν να παραιτηθεί και αρνήθηκε
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, φέρεται να έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκου Σαλάτα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για παράνομες επιδοτήσεις. Το αίτημα για παραίτηση ήρθε μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία ο Οργανισμός έδινε διορία 48 ωρών στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Ν. Πασχάλη, να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, αλλιώς θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του, όπως δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ προκειμένου να υπερασπιστεί το κύρος του Οργανισμού.
Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη (22.05.25), ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε και ο ίδιος από τα ΜΜΕ. Τόνισε δε την ανάγκη για θεσμική πειθαρχία, διοικητικό συντονισμό και διαφάνεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων προς τους παραγωγούς.
Δέσμευση για διαφάνεια και συνεργασία με την ευρωπαϊκή εισαγγελία
«Η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να διευκολυνθεί κάθε είδους έλεγχος. Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να σταματήσουμε μία διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει τον Οργανισμό στην επόμενη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπληρώνοντας ότι το ζητούμενο είναι «να φέρουμε κάθαρση στον Οργανισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας.
Σε έτερη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι το επίμαχο ζήτημα προέρχεται από το παρελθόν, τονίζοντας όμως ότι η ανάγκη κάθαρσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αναγνωριστεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. «Το πρώτο στοίχημα που έθεσα, και το είπα δημόσια, ήταν να εξυγιανθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Να γίνει ένας διαφανής, αξιόπιστος οργανισμός που θα διαχειρίζεται με απόλυτη δικαιοσύνη τους ευρωπαϊκούς πόρους. Και για αυτό προχωρήσαμε σε αλλαγή διοίκησης, με σκοπό να φέρουμε πρόσωπα που διαθέτουν θεσμικό βάρος και ανεπίληπτο κύρος – ακόμη και πρώην δικαστικό λειτουργό».
Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα οι εισαγγελικές αρχές της ΕΕ φέρονται να έχουν αγριέψει για τα καλά σε βαθμό τέτοιο που εικάζεται ότι αν οι εδώ ιθύνοντες στα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν συµµορφωθούν προς τας υποδείξεις των ευρωπαϊκών αρχών, δεν αποκλείεται το ενδεχόµενο να ασκηθεί δίωξη για σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης, πράγµα που σηµαίνει ότι κάποιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για κακούργηµα.
Οι ανησυχίες των αγροτών για πάγωμα των επιδοτήσεων
Οι αγρότες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να φρενάρουν οι διαδικασίες των επιδοτήσεων στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), καθώς παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει.
Μάλιστα, ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέφρασε φόβους ότι η ήδη δυσμενής του θέση μπορεί να επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ενδέχεται να συμβάλει καθοριστικά στην άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού, κάτι που θα σήμαινε την αδυναμία καταβολής περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η όποια καθυστέρηση στο άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν κάθε χρόνο τις εκμεταλλεύσεις τους (με βάση τις οποίες καθορίζονται οι επιδοτήσεις από την ΕΕ και την Πολιτεία, καθώς και οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε περίπτωση ζημιών), θα είναι εις βάρος τους.
Η ανησυχία τους είναι βάσιμη, καθώς το σύστημα υποτίθεται ότι θα άνοιγε μέσα στον Απρίλιο, η διαδικασία μετατέθηκε για τον Μάιο, και ενώ απομένουν λίγες μόνο ημέρες για το τέλος του μήνα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση, όπως δηλώνουν προβληματισμένοι οι δικαιούχοι.