Κηδεία Πουλόπουλου: Το τελευταίο αντίο στον τραγουδιστή
Το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του αξέχαστου Γιάννη Πουλόπουλου. Ο γνωστός τραγουδιστής άφησε την τελευταία πνοή του το βράδυ της Κυριακής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αττικόν βυθίζοντας στο πένθος συγγενείς και φίλους. Έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Η κηδεία του Γιάννη Πουλόπουλου θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα από το κοιμητήριο της Κηφισιάς. Ο Γιάννης Πουλόπουλος ήταν άλλωστε Δημότης Εκάλης και κάτοικος Νέας Κηφισιάς τα τελευταία χρόνια.
Η ζωή του Γιάννη Πουλόπουλου
Ο Γιάννης Πουλόπουλος έμεινε από νωρίς ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε μαζί με τον πατέρα του και τον μικρό του αδερφό. Το 1983 γνωρίζει τη μέλλουσα γυναίκα του, Μπέττυ. Οι δυο τους αποφασίζουν να παντρευτούν το 1985 και 6 χρόνια αργότερα έρχεται στον κόσμο η μοναχοκόρη του Αλεξάνδρα. Πριν χρόνια είχαν εμφανιστεί και οι 3 μαζί σε νυχτερινό κέντρο για να διασκεδάσουν.
Φωνή που απογείωσε τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου στον περίφημο «Δρόμο», τον εμπορικότερο δίσκο όλων των εποχών, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το 1.500.000 αντίτυπα. Ηχογραφήθηκε όλος μέσα σε δέκα ώρες κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στον Πουλόπουλο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν ο ελληνικός κινηματογράφος είχε φωνή αυτή ήταν σίγουρα η δική του. «Σημάδευε» τα τραγούδια που ερμήνευε με τη βαθιά χαρακτηριστική φωνή του.
[caption id="attachment_1674784" align="alignnone" width="1600"] Η σύζυγός του Μπέττυ[/caption]
Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1941 στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, στην περιοχή της Μάνης. Οι γονείς του, μεσσηνιακής καταγωγής, κατοικούσαν στην Αθήνα, στην περιοχή του Μεταξουργείου και ύστερα μετακόμισαν στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σε ηλικία 5 ετών μένει ορφανός από μητέρα και μεγαλώνει με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρό αδερφό του Βασίλη.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος από μικρός είχε κλίση στο τραγούδι. Παρακινημένος από τους φίλους του, που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στις φωνητικές του ικανότητες, πήγαινε στην εταιρεία Columbia το 1962 κάνοντας προσπάθειες για να πει κάποια τραγούδια που γίνονταν τότε ακροάσεις, ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεισε κάποιο ραντεβού. Ο Γιάννης Πουλόπουλος συνέχιζε να ζητάει ακρόαση σχεδόν καθημερινά, παρ’ όλα τα μεροκάματα που έχανε αφού δούλευε τότε σαν ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο. Την ίδια χρονική περίοδο φοιτούσε στη νυχτερινή σχολή ΝΤΗΖΕΛ, με ειδικότητα ηλεκτρολόγου.
[caption id="attachment_1674782" align="alignnone" width="1554"] Η κόρη του Αλεξάνδρα[/caption]
Έτσι μπαίνει στο στούντιο για να ηχογραφήσει το πρώτο του τραγούδι, σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Δαλιάνη, με τον τίτλο «Κορμί μου πονεμένο». Στην πίσω πλευρά του δίσκου 45 στροφών θα έμπαινε το τραγούδι «Στο άδειο προσκεφάλι», που όμως τελικά το πήρε επί πληρωμή ο Στέλιος Καζαντζίδης από τον συνθέτη. Τελικά το τραγούδι δεν κυκλοφορεί και μένει ως δείγμα στην Columbia. Ένας επιπλέον λόγος ήταν ότι ο Πουλόπουλος ακόμα ήταν ανήλικος και απαγορευόταν να εκδοθεί δίσκος με το αναγραφόμενο τραγούδι. Το δεύτερο τραγούδι ήταν ένα συρτοτσιφτετέλι του Πάνου Πετσά με τίτλο «Δως μου την καρδιά μου πίσω». Κυκλοφορεί σε 45άρι και στην πίσω πλευρά είχε ένα «μπαγιό» του ίδιου του συνθέτη με την Πόλυ Πάνου και τη Βούλα Γκίκα, με τίτλο «Γεννήθηκα να σε αγαπώ». Εκείνη την περίοδο η Columbia, έχοντας στο δυναμικό της μεγάλο αριθμό άγνωστων και ανερχόμενων τραγουδιστών, αποφασίζει να κάνει εκκαθάριση και να κάνει νέες ακροάσεις, από τις οποίες θα κρατούσε 50 άτομα.
Την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Τότε ο Γιάννης Πουλόπουλος διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια: το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Παράπονο». Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή» και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.