Κλιματική αλλαγή και γεωργοί μετατρέπουν μια αχανή έρημο της Γης σε… Εδέμ
Η έρημος Thar της Ινδίας έχει γίνει 38% πιο πράσινη τα τελευταία 20 χρόνια λόγω του συνδυασμού της κλιματικής αλλαγής και της γεωργικής επέκτασης σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρημος Thar της Ινδίας, γνωστή και ως Μεγάλη Ινδική Έρημος, έχει γίνει κατά 38% πιο πράσινη τα τελευταία 20 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτή η αλλαγή οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: την κλιματική αλλαγή και την γεωργική επέκταση.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell Reports Sustainability»ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα από το 2001 έως το 2023. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έρημος έγινε κατά μέσο όρο 38% πιο πράσινη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με περισσότερη βλάστηση ορατή στις δορυφορικές εικόνες.
Η έρημος Thar, με έκταση περίπου 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτείνεται στη βορειοδυτική Ινδία και το νοτιοανατολικό Πακιστάν και φιλοξενεί περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους, καθιστώντας την την πιο πυκνοκατοικημένη έρημο στον κόσμο.
Αν και πολλές έρημοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ξηρασίας, η έρημος Thar έχει γίνει κόμβος αστικής και γεωργικής ανάπτυξης, καθιστώντας την πυκνοκατοικημένη έρημο στον κόσμο με περισσότερους από 16 εκατομμύρια κατοίκους.
«Η αυξημένη διαθεσιμότητα νερού και ενέργειας οδήγησε σε επέκταση γεωργικές και αστικές περιοχές με σημαντική αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών στην περιοχή. Δεν υπάρχει άλλη έρημος στον κόσμο που να έχει αυξηθεί στην αστικοποίηση, τη γεωργία και τις βροχοπτώσεις κατά την πρόσφατη περίοδο» δήλωσε στο Live Science ο Βιμάλ Μίσχρα πολιτικός μηχανικός στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Gandhinagar, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.