Το κρέας που «ρίχνει» τη χοληστερόλη δεν είναι ούτε κοτόπουλο, ούτε γαλοπούλα
Ποιο κρέας έχει τη χαμηλότερη χοληστερόλη απ’ όλα; Είναι κάτι πολύ πιο απρόσμενο και σπάνιο από τα γνωστά είδη κρεάτων.

Όταν μιλάμε για υγιεινές επιλογές σε κρέας, οι περισσότεροι στρέφονται στο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και αποφεύγουν το βοδινό ή και το χοιρινό. Ωστόσο, το κρέας με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη δεν είναι κάποιο κοινό πτηνό ή ψάρι – είναι το κρέας στρουθοκαμήλου.
Αν και σπάνιο, το κρέας αυτού του μεγάλου πτηνού περιέχει μόλις 58 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, πολύ χαμηλότερα από το κοτόπουλο (85 mg) ή το βοδινό (90-100 mg). Επιπλέον, η στρουθοκάμηλος μεγαλώνει με φυσική διατροφή και χωρίς εντατική εκτροφή, κάτι που προσθέτει στη διατροφική της αξία. Για όσους αναζητούν τρόφιμα χαμηλά σε χοληστερόλη αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελκυστική λύση.
Υγιεινή πρωτεΐνη με γεύση κόκκινου κρέατος
Παρά την κατηγοριοποίησή του ως «εξωτικό», το κρέας στρουθοκαμήλου θεωρείται κόκκινο κρέας και έχει ελαφριά, απαλή γεύση. Παράλληλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Περιέχει περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ενώ έχει χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το ιδανικό για όσους προσέχουν την καρδιαγγειακή τους υγεία ή ακολουθούν δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης.
Επίσης, είναι πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, δύο ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό και την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, προσφέρει όλα τα οφέλη του κόκκινου κρέατος χωρίς τα αρνητικά του. Επιπλέον, δεν έχει έντονη μυρωδιά ή βαριά υφή, κάνοντάς το ευχάριστο για ανθρώπους που αποφεύγουν το μοσχάρι ή το αρνί.
Πού θα το βρείτε και πώς να το μαγειρέψετε
Το κρέας στρουθοκαμήλου δεν είναι ευρέως διαθέσιμο, αλλά μπορεί να βρεθεί σε εξειδικευμένα κρεοπωλεία ή να παραγγελθεί διαδικτυακά από φάρμες. Το σημαντικό είναι να μην το παραψήσουμε – λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λίπος, στεγνώνει εύκολα.
Συνιστάται ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, όπως και στο μοσχαρίσιο φιλέτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπέργκερ, μπριζόλες ή ακόμα και σε stir-fry πιάτα με λαχανικά. Ιδανικά συνοδεύεται με ελαφριές σάλτσες, καθώς η ήπια γεύση του «αγκαλιάζει» τα καρυκεύματα χωρίς να τα υπερκαλύπτει.
Οι πιο υγιεινές επιλογές δεν είναι οι πιο προφανείς
Για όσους θέλουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους χωρίς να στερηθούν το κρέας, η στρουθοκάμηλος αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική. Αν και δεν είναι καθημερινή επιλογή, αξίζει να την αναζητήσουμε, ειδικά αν ακολουθούμε καρδιοπροστατευτική διατροφή ή απλώς ψάχνουμε κάτι διαφορετικό.
Η στροφή σε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης είναι τάση παγκοσμίως, και η στρουθοκάμηλος ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτήν. Επιπλέον, η εκτροφή της έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από άλλες μορφές κτηνοτροφίας, κάτι που ενισχύει τη σημασία της σε έναν κόσμο που αναζητά βιώσιμες διατροφικές λύσεις.