Καλοκαιρινή διατροφή: Τι πρέπει να περιέχει το τραπέζι σας
Το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά και οι ζέστες ήδη δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας – ακόμα και στο τι βάζουμε στο πιάτο μας.

Η θερινή περίοδος, όμως, είναι ιδανική για να στραφούμε σε έναν πιο ελαφρύ και υγιεινό τρόπο διατροφής, που όχι μόνο βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ενισχύει και τη συνολική ευεξία μας. Αυτή την εποχή, αφήνουμε στην άκρη τα βαριά φαγητά, τις σάλτσες, τα τηγανητά και τα πικάντικα που ταιριάζουν περισσότερο στον χειμώνα, και προτιμούμε δροσερές, εύπεπτες επιλογές. Έτσι, σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο και διαβητολόγο Μαρία Προκοπίου, διευκολύνουμε την πέψη, μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών και βοηθάμε το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα στη ζέστη.
Πλούτος επιλογών στο καλοκαιρινό τραπέζι
Το καλοκαίρι μας προσφέρει απλόχερα μια μεγάλη ποικιλία από γευστικά και θρεπτικά τρόφιμα. Τα μούρα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οι φρέσκες ντομάτες, οι γλυκές πιπεριές γεμάτες βιταμίνη C και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μεταμορφώσουν το διαιτολόγιό μας.
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών – όπως ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, σύκα, καρπούζι και πεπόνι – είναι κομβική, όχι μόνο για τη θρέψη, αλλά και για την ενυδάτωση του οργανισμού. Παράλληλα, μας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενισχύοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και βοηθώντας το σώμα να παραμένει δροσερό και λειτουργικό.
Διαβάστε για τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών.