Ρίξε την «κακή» χοληστερόλη με 40 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά
Το μυστικό για υγιή καρδιά και χαμηλή χοληστερόλη κρύβεται στην καθημερινότητά σου και όχι στα φάρμακα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους καρδιολόγους, η «κακή» χοληστερόλη (LDL) μπορεί να μειωθεί φυσικά, αρκεί να κάνεις υιοθετήσεις ορισμένες συνήθειες. Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μικρές, σταθερές επιλογές που με τον καιρό προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Και το καλύτερο; Είναι όλες πολύ εύκολες.
Η σημασία του πρωινού
Όπως αναφέρεται στο parade.com, το πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Αυτού του είδους οι ίνες, ειδικά οι διαλυτές, επιδρούν με θετικό τρόπο στην πέψη, την απορρόφηση των λιπιδίων και τη ρύθμιση της ινσουλίνης. Με απλά λόγια, επιβραδύνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό και συμβάλλουν στη φυσική της αποβολή. Μια τέτοια καθημερινή επιλογή μπορεί να γίνει ασπίδα για την καρδιά.
Οι διαλυτές ίνες δημιουργούν ένα είδος τζελ στο πεπτικό σύστημα, καθυστερώντας την κένωση του στομάχου. Έτσι, ο οργανισμός απορροφά λιγότερη LDL χοληστερόλη. Παράλληλα, βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της πείνας, άρα και της πρόσληψης θερμίδων. Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί. Οι ίνες συμβάλλουν και στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των λιπιδίων του αίματος.
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα φυτικών ινών
Για να θεωρείται το πρωινό σου πλούσιο σε ίνες, οι ειδικοί συστήνουν να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 με 10 γραμμάρια φυτικών ινών. Συνολικά, η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να φτάνει τα 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 38 για τους άνδρες. Αν δεν έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις πολλές ίνες, ξεκίνησε σταδιακά για να αποφύγεις τις ενοχλήσεις όπως το φούσκωμα.
Τι πρέπει να περιέχει το πρωινό
Υπάρχουν πολλές νόστιμες και πρακτικές επιλογές για να φτιάξεις ένα τέτοιο πρωινό. Για παράδειγμα, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και φρούτα, βρώμη, smoothies με μούρα ή άλλους καρπούς πλούσιους σε ίνες. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Οι συνδυασμοί αυτοί όχι μόνο προσφέρουν ενέργεια, αλλά και βοηθούν τη χοληστερίνη να διατηρείται σε υγιή επίπεδα.
Αν είσαι λάτρης των κλασικών πρωινών με μπέικον ή λουκάνικα, οι γιατροί προτείνουν να προτιμάς πιο άπαχες και λιγότερο επεξεργασμένες μορφές, όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Ακόμη και τότε όμως, καλό είναι να τα καταναλώνεις περιστασιακά, καθώς τα επεξεργασμένα κρέατα σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και υψηλότερα επίπεδα LDL.
Η σημασία της ήπιας άσκησης
Η διατροφή όμως είναι μόνο η αρχή. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα – κάτι που αντιστοιχεί σε 25 με 30 λεπτά περπάτημα για πέντε με έξι μέρες. Δεν χρειάζεται να πιεστείς: η σταδιακή προσαρμογή είναι το κλειδί για μακροχρόνια συνέπεια.
Ακόμα κι αν γυμνάζεσαι, η καθιστική ζωή παραμένει παγίδα. Το πολύωρο κάθισμα στο γραφείο μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να αυξήσει τη χοληστερίνη. Οι ειδικοί προτείνουν μικρά διαλείμματα κάθε ώρα, με λίγα βήματα στο χώρο, χρήση σκάλας αντί για ασανσέρ ή έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό. Το να κινείσαι τακτικά μέσα στη μέρα είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την προγραμματισμένη άσκηση.
Πρόσεξε το άγχος σου
Τέλος, η διαχείριση του άγχους είναι κρίσιμη. Το στρες όχι μόνο επηρεάζει την ψυχολογία μας, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης, ενώ μειώνει τα ευεργετικά HDL λιπίδια. Η καθημερινή εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. διαλογισμό ή ενσυνειδητότητα), μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικός ρυθμιστής της ισορροπίας των λιπιδίων. Έτσι, το σώμα παραμένει «ήρεμο» και προστατευμένο απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Με λίγα λόγια, ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, η καθημερινή κίνηση και η γιόγκα αποτελούν τον πιο φυσικό και απλό συνδυασμό για να κρατήσεις χαμηλά τη χοληστερίνη και να προστατεύσεις την καρδιά σου.