Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας για χαμηλότερη χοληστερόλη
Χοληστερόλη ίσον αθηρωματικές πλάκες και γι' αυτό χρειάζεται η κατάλληλη διατροφή.

Αν και η χοληστερόλη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό – καθώς είναι απαραίτητη για βασικές λειτουργίες και για τη σωστή θρέψη – ξεχωρίζουμε μεταξύ της λεγόμενης «καλής» (HDL) και «κακής» (LDL) μορφής της. Όταν όμως ο γιατρός μας προτείνει να ακολουθήσουμε μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη, ποια τρόφιμα αξίζει να εντάξουμε στο καθημερινό μας τραπέζι;
Ο Θεόδωρος Κουτράκος, διαιτολόγος και υπεύθυνος του Τμήματος Διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε.
Βρώμη και δημητριακά ολικής άλεσης
Η βρώμη και άλλα παρόμοια δημητριακά είναι εξαιρετικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών. Οι ίνες αυτές έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν τα χολικά οξέα και να περιορίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το πεπτικό σύστημα. Μπορούμε να τις καταναλώνουμε είτε ως πρωινά δημητριακά είτε μέσω αλεύρων ολικής άλεσης αντί του λευκού αλευριού. Επιπλέον, τροφές όπως το κριθάρι, η κινόα, το φαγόπυρο, η σίκαλη και το κεχρί ενισχύουν τη διατροφή μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Άλλωστε, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως η υπερκατανάλωση απλών σακχάρων μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή για την υγεία με τα κορεσμένα λιπαρά.
Διαβάστε ποια άλλα τρόφιμα πρέπει να έχετε στη διατροφή σας για χαμηλή χοληστερόλη.