Ο καφές μπορεί να παρατείνει τη ζωή σου αλλά μόνο αν τον πίνεις σκέτο
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο σκέτος καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου – αλλά όχι αν βάλεις ζάχαρη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition ο πρωινός καφές είναι κάτι περισσότερο από μια συνήθεια – είναι ιεροτελεστία που προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό: μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο καφές, λένε οι ειδικοί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου – αλλά μόνο αν τον πίνουμε σκέτο. Όταν αρχίζουμε να προσθέτουμε ζάχαρη ή κρέμα, τα οφέλη... χάνονται.
Πώς ο σκέτος καφές συνδέεται με τη μακροζωία
Όπως διαβάζουμε στο ZME Science κατά τη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από περίπου 46.000 Αμερικανούς, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών. Όσοι έπιναν μία με τρεις κούπες σκέτου καφέ καθημερινά είχαν έως και 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καθόλου. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μια σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την καλύτερη μακροπρόθεσμη υγεία — αρκεί να αποφεύγονται οι προσθήκες που αλλοιώνουν την ευεργετική του επίδραση.
Γιατί οι προσθήκες στον καφέ καταστρέφουν τα οφέλη του
Το εντυπωσιακό είναι ότι η ωφέλιμη επίδραση ακυρωνόταν, όταν οι συμμετέχοντες έβαζαν περισσότερη ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά στον καφέ τους. Το όριο που έθεσαν οι ερευνητές ήταν αυστηρό: λιγότερο από μισό κουταλάκι ζάχαρη (2,5 γραμμάρια) και κάτω από ένα γραμμάριο κορεσμένου λίπους ανά φλιτζάνι. Δηλαδή, πρακτικά, σχεδόν σκέτος καφές. Πέρα από αυτά τα όρια, οι θετικές επιδράσεις εξαφανίζονταν.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκέτος καφές είναι πλούσιος σε φυσικά συστατικά με προστατευτική δράση, όπως οι πολυφαινόλες και το χλωρογενικό οξύ. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου. Όμως, όταν ο καφές εμπλουτίζεται με θερμίδες και λιπαρά, το τελικό ρόφημα δεν διαφέρει και πολύ από ένα γλυκό επιδόρπιο.
Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν πίνουν απλώς έναν καφέ. Πίνουν έναν «καφέ-επιδόρπιο»: με σιρόπια, σαντιγί, αρωματισμένες κρέμες, μέχρι και καραμέλα. Αυτά τα ροφήματα μπορεί να φτάσουν και τις 300 θερμίδες, μετατρέποντας τον καφέ από ωφέλιμο ρόφημα σε παράγοντα κινδύνου.
Οι περιορισμοί της μελέτης
Παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη. Δηλαδή, δεν αποδεικνύει ότι ο καφές προκαλεί τη μείωση του κινδύνου θανάτου, αλλά ότι σχετίζεται με αυτήν. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως η γενική ποιότητα διατροφής, η σωματική δραστηριότητα ή το εισόδημα. Επιπλέον, τα διατροφικά δεδομένα προήλθαν από μία μόνο ημέρα αναφοράς ανά συμμετέχοντα, κάτι που περιορίζει την ακρίβεια.
Ωστόσο, η μεγάλη διάρκεια της μελέτης και ο αριθμός των συμμετεχόντων προσδίδουν αξιοπιστία στα αποτελέσματα. Το συμπέρασμα είναι σαφές: αν θέλεις να επωφεληθείς από τις πιθανές θετικές επιδράσεις του καφέ στην υγεία και τη μακροζωία, κράτησέ τον απλό. Όσο πιο κοντά στον παραδοσιακό μαύρο καφέ, τόσο το καλύτερο. Όχι σιρόπια, όχι αφρογαλακτώματα, όχι ζάχαρη. Απλός, σκέτος καφές.
Σήμερα, σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Εφόσον πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα παγκοσμίως, έχει σημασία να κατανοήσουμε πώς μπορεί να επηρεάζει την υγεία. Ο μαύρος καφές, χωρίς ζάχαρη και κρέμα, φαίνεται να είναι ο πιο υγιεινός και ευεργετικός τρόπος να απολαμβάνει κανείς το αγαπημένο του ρόφημα.