Τρία όσπρια που βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης
Αν τα όσπρια δεν έχουν θέση στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σας, ίσως είναι ώρα να τα εντάξετε πιο σταθερά στο τραπέζι σας.

Τα όσπρια περιλαμβάνουν τα φυτά και τους αποξηραμένους σπόρους της οικογένειας των κυαμοειδών (Fabaceae), ιδιαίτερα της υποοικογένειας ψυχανθή (Papilionoideae). Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και θεωρούνται διατροφικοί «θησαυροί», χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη , βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αλλά και στην ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας.
Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές, τα όσπρια μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες και πολλές άλλες δημιουργικές παρασκευές, προσφέροντας γεύση και πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
Ανάμεσα στα πιο γευστικά και θρεπτικά όσπρια ξεχωρίζουν τα ρεβίθια, οι φακές και ο αρακάς. Η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία και να προσφέρει σημαντική προστασία στον οργανισμό.
Ρεβύθια
Τα ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια (περίπου 164 γραμμάρια) παρέχει:
- Θερμίδες: 269
- Πρωτεΐνη: 14,5 γρ
- Λίπη: 4,25 γρ
- Υδατάνθρακες: 45 γρ
- Φυτικές ίνες: 12,5 γρ
- Φολικό οξύ (Βιταμίνη B9): 71% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
- Χαλκός: 64% της ΣΗΠ
- Μαγγάνιο: 73% της ΣΗΠ
- Σίδηρος: 26% της ΣΗΠ
Τα ρεβίθια δεν είναι μόνο χορταστικά και νόστιμα, αλλά και θρεπτικά, προσφέροντας πληθώρα οφελών σε κάθε μερίδα.