Μεσογειακή διατροφή και διαλειμματική νηστεία «ασπίδα» για το ήπαρ, σύμφωνα με νέα έρευνα
Νέα ανάλυση δείχνει ότι μεσογειακή διατροφή και διαλειμματική νηστεία ωφελούν τη λειτουργία του ήπατος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιά και τη μακροζωία, μπορεί να προστατεύει το ήπαρ από μια συχνή και σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με το μεταβολισμό, γνωστή ως MASLD (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease). Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας περίπου έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως και συνδέεται με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και φλεγμονή, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και ίνωση.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οπως διαβάζουμε στο Science Alert, αναλύθηκαν δεδομένα από 13 προηγούμενες έρευνες που περιλάμβαναν συνολικά 926 άτομα με MASLD. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν διάφορα διατροφικά μοντέλα, αλλά εκείνο που ξεχώρισε ήταν η μεσογειακή διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες, είχε τις πιο ισχυρές επιδράσεις σε βασικούς δείκτες υγείας που σχετίζονται με το συκώτι.
Επιπλέον, το διατροφικό μοτίβο της διαλειμματικής νηστείας φάνηκε να ενισχύει επίσης θετικά ορισμένους δείκτες, όπως την απώλεια βάρους και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Οι δύο αυτές προσεγγίσεις φάνηκε να μειώνουν τη φλεγμονή και να βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος, γεγονός που τις καθιστά πολλά υποσχόμενες για τη διαχείριση της MASLD.
Πώς η διατροφή επηρεάζει τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, να περιορίσει τη χρόνια φλεγμονή και να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αυτοί οι παράγοντες θεωρούνται κρίσιμοι για την εξέλιξη της νόσου, καθώς επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του ήπατος. Το γεγονός ότι μειώνονται αυτοί οι δείκτες σημαίνει πιθανή αναχαίτιση της επιδείνωσης της πάθησης ή ακόμα και πρόληψή της.
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, ελαιολάδου, ψαριών και πουλερικών, ενώ περιορίζει τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δεν πρόκειται για μια νέα τάση, αλλά για έναν διατροφικό τρόπο ζωής που ακολουθείται εδώ και αιώνες. Παλαιότερες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι αυτός ο τύπος διατροφής συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Τώρα φαίνεται ότι τα οφέλη του επεκτείνονται και στο συκώτι. Αν και η αιτιώδης σχέση δεν έχει πλήρως αποδειχθεί, η καλή εικόνα των μεταβολικών δεικτών ενισχύει τη θεωρία πως πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική διατροφική παρέμβαση.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η MASLD είναι μια περίπλοκη πάθηση που επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως την ανοσολογική λειτουργία και τη μεταβολική κατάσταση. Γι’ αυτό και η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας. Όσο πιο ισορροπημένη και αντιφλεγμονώδης είναι η διατροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υποστηρίξει το συκώτι στη λειτουργία του.
Περιορισμοί και προοπτικές
Παρότι τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, η επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν την πορεία της ασθένειας μέσα στον χρόνο. Μόνο έτσι θα μπορούν οι επιστήμονες να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των διατροφικών παρεμβάσεων, όπως της μεσογειακής διατροφής και της διαλειμματικής νηστείας, σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές: η μεσογειακή διατροφή αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη γενική υγεία, και ενδεχομένως, ένα πολύτιμο εργαλείο και για την πρόληψη των ηπατικών παθήσεων, όπως της MASLD. Ένας φυσικός, ισορροπημένος τρόπος διατροφής μπορεί τελικά να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο στο βάρος και το σάκχαρο, αλλά και για ένα μακροπρόθεσμα υγιές συκώτι.