Κνωσός: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την κατάρρευση της τοιχογραφίας των δελφινιών
Η τοιχογραφία που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της μινωικής τέχνης έπεσε από ανυπαρξίας συντήρησης και τους ισχυρούς ανέμους.

Συνεχίζεται η κατακραυγή μετά την αποκάλυψη της κατάρρευσης της ανακατασκευασμένης τοιχογραφίας με τα δελφίνια στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Ηράκλειο, με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από επαγγελματίες του τουρισμού.
Η τοιχογραφία που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της μινωικής τέχνης, κατέρρευσε, όπως έγραψε το Cretalive, την Παρασκευή και το γεγονός προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και αρνητικών σχολίων. Όπως γράψαμε, επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για ελλιπή συντήρηση της Κνωσού, επισημαίνοντας ότι παρά τα μεγάλα έσοδα που αποφέρει ο χώρος, δεν επανεπενδύονται σε βασικές ανάγκες διατήρησης και ανάδειξης του μνημείου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα έφτασε μέχρι την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη φέρεται να ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση και ζήτησε την αποκατάσταση της ζημιάς το συντομότερο δυνατό.
Επαναλειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος
Σήμερα Σάββατο (17/5) ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού επαναλειτουργεί κανονικά ενώ το συγκεκριμένο σημείο του ανακτόρου έχει αποκλειστεί μέχρι οι αρχαιολόγοι να επιτρέψουν ξανά την επίσκεψη του.
Η πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Ελένη Σαμαριτάκη, δήλωσε στο Cretalive ότι «η Κνωσός δεν συντηρείται», κάνοντας λόγο για «χρυσορυχείο» που, όμως, παραμένει σε κατάσταση εγκατάλειψης. Το γεγονός ότι πρόκειται για το πιο επισκέψιμο μνημείο της Κρήτης με υψηλά εισιτήρια, εντείνει τις φωνές περί αδικαιολόγητης αδιαφορίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτιστική κληρονομιά δεν αντέχει εγκατάλειψη
«Η κατάρρευση τμήματος της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στο Ανάκτορο της Κνωσού, παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τα προβλήματα στη διαχείριση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» σχολίασε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη επισημαίνοντας ότι η Κνωσός, δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της χώρας, απαιτεί διαρκή φροντίδα και όχι ευκαιριακές παρεμβάσεις. Η φθορά ακόμη και ενός αντιγράφου, σε τόσο κεντρικό σημείο, συνιστά ηχηρή προειδοποίηση.
Η τοιχογραφία των δελφινιών: Ένα σύμβολο του μινωικού πολιτισμού
Η τοιχογραφία με τα δελφίνια βρίσκεται στον χώρο που έχει αποκατασταθεί ως τα «διαμερίσματα της βασίλισσας» στο μινωικό ανάκτορο. Αν και πρόκειται για ανασύνθεση, βασισμένη σε αυθεντικά θραύσματα που ήρθαν στο φως κατά την ανασκαφική έρευνα του Σερ Άρθουρ Έβανς στις αρχές του 20ού αιώνα, έχει ταυτιστεί άρρηκτα με την αισθητική προσέγγιση των Μινωιτών.
Το ίδιο το ανάκτορο της Κνωσού θεωρείται το σημαντικότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, χτισμένο περίπου το 1900 π.Χ. και ξαναχτισμένο μετά από σεισμό γύρω στο 1700 π.Χ. Η σύνθετη αρχιτεκτονική του, με τα πολλαπλά επίπεδα, τις αυλές, τις αποθήκες και τα ιερά, ενέπνευσε τον μύθο του Λαβύρινθου και του Μινώταυρου.