ΥΠΠΟ για Κνωσσό: Οι θυελλώδεις άνεμοι υπαίτιοι της καταστροφής - Ξεκινά η αποκατάσταση του ανακτόρου
Απομακρύνθηκαν τα θραύσματα του αντιγράφου της τοιχογραφίας των δελφινιών που έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το απόγευμα της Παρασκευής (16/5) αποδίδει το υπουργείο Πολιτισμού την αποκόλληση και καταστροφή του γύψινου αντιγράφου της τοιχογραφίας των δελφινιών στο ανάκτορο της Κνωσσού.
Το πρωτότυπο έργο βρίσκεται στο μουσείο του Ηρακλείου ωστόσο το αντίγραφο που έπεσε και καταστράφηκε είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και πολυφωτογραφημένο καθώς βρισκόταν στον χώρο του αναστηλωμένου μινωικού ανακτόρου.
Ξεκινάει το έργο αποκατάστασης
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού το πρωί του Σαββάτου (17/5) για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσσού που ονομάζεται «διαμερίσματα της βασίλισσας» έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χτες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα «διαμερίσματα της βασίλισσας», στην Κνωσσό.
Η τοιχογραφία αποκολλήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής (16/5) εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.