Μ. Ανατολή: Αποκλιμάκωση εκτός, σταθερότητα εντός το μήνυμα Μητσοτάκη- Αβέβαιη η διάρκεια της κρίσης
Σε συναγερμό η Αθήνα για τον ελληνικό εμπορικό στόλο. Άγνωστη η διάρκεια και η ένταση των εχθροπραξιών. Μήνυμα υπέρ της αποκλιμάκωσης θα στείλει από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι νέες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό των τριών κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν, αλλά και τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα τόσο σε πρώτο, όσο και σε δευτερεύοντα χρόνο έθεσαν επί τάπητος ο πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr κατά τη σημερινή, τακτική επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς συνέπειες μίας σύνθετης και αβέβαιης γεωπολιτικής συγκυρίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί καθησυχαστικός ως προς τις άμεσες συνέπειες του πολέμου για τη χώρα, θα προειδοποιήσει εκ νέου, πάντως, για τους σοβαρούς κινδύνους, που ελλοχεύουν για την περιφερειακή σταθερότητα, στην περίπτωση, που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. O πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου από τα εμπλεκόμενα μέρη αυτοσυγκράτηση τασσόμενος υπέρ της επανεκκίνησης των συζητήσεων.
Σε συναγερμό για τον ελληνικό εμπορικό στόλο
Σε αυτό το πλαίσιο στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ συνομολογήθηκε ότι τυχόν παράταση και μάλιστα επί μακρόν του σημερινού πολεμικού σκηνικού στη Μέση Ανατολή, πολλώ μάλλον εφ όσον το Ιράν πραγματοποιήσει την απειλή του για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στον τομέα της Ναυτιλίας.
Εξ ου και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε ότι προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης προς τη ναυτιλιακή κοινότητα με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι για τα πλοία ελληνικής σημαίας και συμφερόντων, που βρίσκονται κοντά στα Στενά του Ορμούζ μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση, που είχε ως επί το πλείστον ενημερωτικό χαρακτήρα, απουσίαζε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης – ενημέρωσε, πάντως, τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό – καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Λιβύη. Όπως τονίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει επίσης τους ομολόγους του για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Συρία.
Άγνωστη η διάρκεια των εχθροπραξιών
Την ενημέρωση για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ανέλαβε να κάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Δημήτρης Χούπης. Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, δε μπορεί σε αυτή τη φάση να γίνει ασφαλής εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες, ωστόσο, η εμφανής πλέον αδυναμία του Ιράν να καταφέρει καίριο πλήγμα κατά του Ισραήλ, εξ αιτίας των επιθέσεων της Ιερουσαλήμ κατά στρατιωτικών στόχων εντός της ιρανικής επικράτειας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η σύγκρουση υπό τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν.
Στην Αθήνα υπάρχει η εικόνα πως τα αμερικανικά πλήγματα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχημένα, ενώ τονίστηκε ότι η απειλή της Τεχεράνης για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα επιβεβαιωθεί, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν.
Πάντως, η φαινομενική αδυναμία του Ιράν να ανταποδώσει τις στρατιωτικές επιθέσεις που δέχεται ενδέχεται να το οδηγήσουν στην απόφαση για ασύμμετρα χτυπήματα κατά ισραηλινών ή αμερικανικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενημέρωσε πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, μολονότι για την ώρα δεν έχει αξιολογηθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για απειλή έναντι της εσωτερικής ασφάλειας.
Ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές
Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι σημαντικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς τη Γαύδο και την Κρήτη. Όπως ειπώθηκε εντός της συνεδρίασης, οι μεταναστευτικές ροές από τη χώρα της Βορείου Αφρικής έχουν 4πλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ακόμη μία ένδειξη πως οι σχέσεις στο τρίγωνο Αθήνα – Βεγγάζη – Τρίπολη δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο τους, ιδίως μετά τις επιθετικές ανακοινώσεις και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη κατά της πρόθεσης της χώρας μας να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
Για το Μεταναστευτικό, η Ελλάδα θα επιδιώξει, όπως ειπώθηκε, να έλθει σε μία συνεννόηση με την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, αποστολή, που εκ των πραγμάτων θα αναλάβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που προετοιμάζει επίσκεψη σε Τρίπολη και Βεγγάζη αρχές Ιουλίου.