Το coaching είναι ένας όρος που ακούμε πλέον πολύ συχνά χωρίς ωστόσο να είναι σε όλους σαφές περί τίνος πρόκειται. Είναι συμβουλευτική; Είναι ψυχολογία; Σε τι βοηθάει; Ποιος μπορεί να κάνει coaching;

Η Executive Coach Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου μας μυεί στις αλήθειες και τα μυστικά του coaching.

Τι ακριβώς είναι το coaching και πως μπορεί να ωφελήσει κάποιον;

Το coaching στην ζωή και την εργασία είναι η τέχνη και η επιστήμη που λειτουργεί από το 1995 ως ξεχωριστό επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο επαγγελματικό οργανισμό International Coaching Federation Coaching είναι η συνεργασία σε μια προκλητική και δημιουργική διαδικασίας σκέψης που εμπνέει τους ανθρώπους να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Πράγματι έχει καταβολές από τον αθλητισμό και μάλιστα τις πρώτες ρίζες τις έβαλε ο Tim Gallway προπονητής του τένις με το βιβλίο του «The inner Game of Tennis».

Συγκεκριμένα ο Gallway έθεσε τον ερώτημα και έδωσε τις απαντήσεις στο βιβλίο του για το εξής: ένας αθλητής που έχει τις απαραίτητες δεξιότητες μπορεί να μην πετύχει το στόχο του. Αυτό οφείλετε κυρίως σε εσωτερικά εμπόδια όπως ο φόβος της αποτυχίας ή της επιτυχίας, χαμηλή αυτοπεποίθηση και άλλα που δεν τον αφήνουν να απελευθερώσει τη δυναμική του στο έπακρο άρα να μην αξιοποιήσει το ταλέντο του όπως του αξίζει.

Στη συνέχεια διάφοροι άλλοι στοχαστές όπως o Thomas Leonard και ο Sir John Whitmore έθεσαν τις βάσεις στο Life ή το Executive coaching όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Μάλιστα, o Thomas Leonard θεωρείται ο πατέρας του coaching διότι συγχρόνως ίδρυσε μαζί με άλλους πρωτοπόρους της εποχής, τον Διεθνή Επαγγελματικό Οργανισμό των Coaches και έθεσαν τις βάσεις του επαγγέλματος. Δηλαδή τις θεμελιώδεις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός coach και τον κώδικα δεοντολογίας δηλαδή τους κανόνες συμπροφοράς ώστε να είναι συγχρόνως ένας ηθικός επαγγελματίας. Τη Διεθνή Ομοσπονδία του Coaching, International Coaching Federation με έδρα την Αμερική. Σήμερα έχει παραρτήματα σε 152 χώρες και 45.000 πιστοποιημένους coaches σε όλο τον κόσμο.

Το 2013 μαζί με άλλους πρωτοπόρους Έλληνες coaches ιδρύσαμε το ελληνικό παράρτημα, τo ICF Greece Chapter. Στόχος μας ήταν και είναι, να προβάλλουμε τα οφέλη του σωστού coaching στην ελληνική αγορά από κατάλληλα εκπαιδευμένους αξιόπιστους και ηθικούς επαγγελματίες coaches. Αυτοί είναι όσοι έχουν εκπαιδευτεί από οργανισμό ελεγμένο και εγκεκριμένο από τον ICF (πιστοποίηση) και ανανεώνουν τις διαπιστεύσεις τους (ACC, PCC, MCC).

Από την ίδρυση του ICF και τη θέση των βάσεων του επαγγελματικού coaching έχουν ιδρυθεί και άλλοι επαγγελματικοί οργανισμοί. Μεταξύ των πιο σεβαστών είναι ο ευρωπαϊκός ο EMCC. Τον ίδιο σκοπό έχει και αυτός ο οργανισμός και το αντίστοιχο ελληνικό παράρτημα. Οι δύο αυτοί ηγετικοί οργανισμοί, ο ένας παγκόσμιος και ο άλλος στην Ευρώπη συνεργάζονται και τα πρότυπα και κριτήρια που θέτουν για το επάγγελμα του coaching είναι πάντα υψηλά.

Η συμβουλή μου ως μέλος του ICF Global και του ICF Greece Chapter στο οποίο υπήρξα και πρόεδρος το 2015, σε όσους θέλουν να βάλουν τον coaching στη ζωή τους, είναι να είναι προσεκτικοί.

Αν θέλουν έναν coach, να κάνουν έρευνα, να δουν το site του ή όπου βρίσκεται διαδικτυακά, και να επιβεβαιώσουν ότι διαθέτει τις επαγγελματικές βάσεις. Δηλαδή, πιστοποίηση από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο και σε ισχύ από έναν αξιόπιστο επαγγελματικό οργανισμό πχ ICF η EMCC και είναι στη διαδικασία ή διαθέτει ήδη διαπίστευση από αυτόν τον οργανισμό. Για τον ICF οι διαπιστεύσεις είναι ACC, PCC, MCC. Associate Certified Coach, Professional Certified Coach, Master Certified Coach.

Μια χρήσιμη πληροφορία για τους αναγνώστες είναι ότι ανάλογα το επίπεδο διαπίστευσης που διαθέτει ο επαγγελματίας coach διαμορφώνει και την αμοιβή του. Η ενασχόληση με το επάγγελμα του coach είναι μια σοβαρή οικονομική και πνευματική επένδυση για τον coach απαραίτητη για να διατηρεί τα υψηλά κριτήρια των δεξιοτήτων που είναι υποχρεωτικό για να ανανεώνει τις διαπιστεύσεις του από τον οργανισμό που ανήκει με συνεχή και συχνή επιμόρφωση, συμμετοχή σε συνέδρια και παρατήρηση, από πολύ ακριβά συχνά ιδρύματα η επαγγελματίες. Τα διαπιστευτήρια ICF, ACC, PCC, MCC, απονέμονται σε επαγγελματίες coaches που πληρούν τα υψηλά κριτήρια, τις αυστηρές απαιτήσεις της εκπαίδευσης, κατέχουν την απαραίτητη εμπειρία και έχουν αποδείξει ότι εξασκούν με δεινότητα τις ICF δεξιότητες coaching και τιμούν ρητά τον ICF κώδικα δεοντολογίας γεγονός που εξασφαλίζει στον πελάτη το αποτέλεσμα που επιθυμεί και συγχρόνως ηθική συμπεριφορά.

• Σε τι διαφέρει το Life Coaching από τον Ψυχολόγο;

To επαγγελματικό coaching επικεντρώνεται στον καθορισμό στόχων, στη δημιουργία αποτελεσμάτων και στη διαχείριση της προσωπικής αλλαγής. Είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε το coaching περισσότερο ξεχωρίζοντας το από άλλα προσωπικά ή οργανωτικά επαγγέλματα υποστήριξης.

Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία ασχολείται με τη θεραπεία του πόνου, της δυσλειτουργίας και της σύγκρουσης μέσα σε ένα άτομο ή σε σχέσεις. Η εστίαση είναι συχνά στην επίλυση δυσκολιών που προκύπτουν από το παρελθόν που εμποδίζουν τη συναισθηματική λειτουργία ενός ατόμου στο παρόν. Το Coaching, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη με βάση την αλλαγή για την επιδίωξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία. Το Coaching εστιάζει στο μέλλον. Ενώ τα θετικά συναισθήματα μπορεί να είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα του coaching, η πρωταρχική εστίαση είναι στη δημιουργία ενεργών στρατηγικών για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στην εργασία ή την προσωπική ζωή.

Συμβουλευτική: Τα άτομα ή οι οργανισμοί διατηρούν συμβούλους για την τεχνογνωσία τους. Ενώ οι προσεγγίσεις συμβουλευτικής ποικίλλουν ευρέως, η υπόθεση είναι ότι ο σύμβουλος θα διαγνώσει προβλήματα και θα συνταγογραφήσει και, μερικές φορές, θα εφαρμόσει λύσεις. Με το coaching, η υπόθεση είναι ότι τα άτομα ή οι ομάδες είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις δικές τους λύσεις, με τον coach να παρέχει υποστηρικτικές προσεγγίσεις και πλαίσια που βασίζονται στην ανακάλυψη.

Mentoring: Ο μέντορας είναι ένας ειδικός που παρέχει σοφία και καθοδήγηση με βάση τη δική του εμπειρία. To Mentoring μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλές, συμβουλευτική και coaching. Η διαδικασία coaching δεν περιλαμβάνει συμβουλές ή συμβουλευτική και αντ’ αυτού εστιάζει σε άτομα ή ομάδες που θέτουν και επιτυγχάνουν τους δικούς τους στόχους.

Εκπαίδευση: Τα προγράμματα κατάρτισης βασίζονται σε στόχους που καθορίζονται από τον εκπαιδευτή ή τον εκπαιδευόμενο. Αν και οι στόχοι διευκρινίζονται στη διαδικασία coaching, καθορίζονται από το άτομο ή την ομάδα , με υποστήριξη από τον coach. Η εκπαίδευση προϋποθέτει επίσης μια γραμμική διαδρομή μάθησης που συμπίπτει με ένα καθιερωμένο πρόγραμμα σπουδών. Το
Coaching είναι λιγότερο γραμμικό χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών.

Αθλητικό coaching: Αν και χρησιμοποιούνται συχνά αθλητικές μεταφορές, το επαγγελματικό coaching είναι διαφορετικό από το αθλητικό coaching. Ο αθλητικός προπονητής συχνά θεωρείται ως ένας ειδικός που καθοδηγεί και κατευθύνει τη συμπεριφορά ατόμων ή ομάδων με βάση τη μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση του/της. Οι επαγγελματίες προπονητές διαθέτουν αυτές τις ιδιότητες, αλλά η εμπειρία και η γνώση τους για το άτομο ή την ομάδα καθορίζουν την κατεύθυνση. Η εστίαση είναι στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάπτυξη με βάση τις ατομικές δυνάμεις και ικανότητες.
Είναι σημαντικό επίσης να τονίσω λόγω της ιδιαίτερης και ξεχωριστής διαδικασίας του Life Coaching όπως και των συγκεκριμένων δεξιοτήτων δεν υπάρχει δόκιμος ελληνικός όρος να τον περιγράφει και να μεταφράζει το coaching. Έτσι λοιπόν μεταφράσεις όπως κατεύθυνση, προπονητική ή συμβουλευτική είναι λάθος και παραπλανητικοί όροι.
Ως ICF Greece Chapter διατηρούμε το coaching (κόουτσινγκ) έτσι ακριβώς όπως το marketing (μαρκετινγκ) για το οποίο επίσης δεν υπάρχει δόκιμη μετάφραση στα ελληνικά. Επίσης το coaching είναι ένα διεθνές αυτορρυθμιζόμενο επάγγελμα.

• Πόσο διαρκεί μια συνεδρία και τί περιλαμβάνει;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση και χρήσιμη διότι πολύ δυνητικοί πελάτες μας αναρωτιούνται. Γι’ αυτό το λόγο συνήθως προσφέρουμε τη δυνατότητα μιας πρώτης αναγνωριστικής βιωματικής δοκιμής. Προσωπικά για να μπορέσω με λίγα λόγια να αποδώσω το εύρος και το βάθος του μεγαλύτερου οφέλους αλλά και της διαδικασίας, ορίζω το coaching με τρεις λέξεις

1. Συνειδητοποίηση (awereness)
2. Πρόκληση (challenge)
3. Αλλαγή (shift)

Τα στάδια αυτά ακολουθούνται σε κάθε συνεδρία που διαρκεί από 30 μέχρι 60 λεπτά.

Ο πελάτης ανακαλύπτει από μέσα προς τα έξω τη βαθύτερη επιθυμία του/ λύση η οποία αν καλυφθεί/βρεθεί στο τέλος της συνεδρίας θα νοιώσει πολύ χαρούμενος.

Στη συνέχεια διερευνάμε το δρόμο, τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνει για να πετύχει τον απώτερο σκοπό του και τέλος τη νέα πιο ωφέλιμη συμπροφορά που χρειάζεται να εξασκήσει ώστε να πετύχει την επιθυμητή αλλαγή στην ζωή του.

Αυτή είναι η δική μου αποστολή, να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων από μια μικρή ουσιαστική αλλαγή μέχρι τη μεταμόρφωση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας coaching, δημιουργώ έναν ασφαλή χώρο («παράδεισο») όπου ο coachee νοιώθει εμπιστοσύνη και εμπνέεται. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο coach κάνει ερωτήσεις σε ένα δημιουργικό συνεργατικό διάλογο. Όπως η μαιευτική του Σωκράτη γι’ αυτό λέγεται ότι ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος Coach. Η αποστολή του coach είναι να σταθεί στο πλευρό του coachee (του πελάτη) να ανακαλύψει ο ίδιος/α την καλύτερη λύση.

• Υπάρχουν εξειδικεύσεις για το coaching; Άλλο business coaching κι άλλο Life coaching;

Ένας σωστά εκπαιδευμένος και διαπιστευμένος coach (ACC, PCC, MCC) από την ICF είναι κατάλληλος για coaching κάθε ανθρώπου ή ομάδας οποιουδήποτε ανεξάρτητα από την επαγγελματική του εμπειρία και το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο. Είναι επιλέξιμοι επειδή έχουν εκπαιδευτεί σε ένα πρόγραμμα coaching εγκεκριμένο από τον κορυφαίο επαγγελματικό φορέα τη «Διεθνή Ομοσπονδία Coaching – International Coaching Federation» και ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα της τέχνης και της επιστήμης του coaching.

Ένας Life coach υποστηρίζει κυρίως ανθρώπους σε θέματα όπως η οικογένεια, οι σχέσεις, η υγεία, η καθημερινή ζωή.

Ένας Executive coach υποστηρίζει κυρίως ανθρώπους σε θέματα καριέρας, επαγγελματικής εξέλιξης και ηγεσίας.

• Πχ. Ποια εξειδίκευση πρέπει να έχει κάποιος coach για να δουλέψει σε μια επιχείρηση; Γιατί μια εταιρεία να έχει coach τι θα την ωφελήσει;

Όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από εκπαιδευμένα στελέχη στις coaching δεξιότητες διότι έτσι εξασφαλίζουν την καλύτερη επικοινωνία, την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ανθρώπων και φυσικά την καλύτερη απόδοση, παραγωγικότητα και εργασιακό κλίμα.

Η συνεργασία με έναν επαγγελματία executive coach είναι επίσης ωφέλιμη διότι μπορεί να δουλέψει ατομικά με τα στελέχη που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα αποτελέσματα της εταιρείας και τους ηγέτες για να αποτελέσουν μοντέλα συμπεριφοράς και ανάπτυξης νέων ηγετών ώστε να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Επιπλέον ο επαγγελματίας team coach μπορεί να δουλέψει με ομάδες για να βελτιώσει τη συνεργασία και τα αποτελέσματα με μεγάλη επιτυχία.

Τέλος είναι ιδανική η ύπαρξη ενός εσωτερικού coach που μπορεί να αποτελέσει ένα έμπιστο σημείο αναφοράς όπου μπορεί να αποταθεί κάθε εργαζόμενος για να λύσει προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα που δυσχεραίνουν την απόδοσή του. Συνήθως το ρόλο αυτό μέχρι σήμερα τον έχουν τα στελέχη HR γι’ αυτό και υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη της πιστοποιημένης εκπαίδευσης και τη διαπίστευσης για τα στελέχη HR. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι το coaching είναι τόσο απαραίτητο και βασικό στα στελέχη HR όσο και η αλφαβήτα.

Σε άλλες εταιρίες που αντιλαμβάνονται περισσότερο την αξία του εσωτερικού coach προσλαμβάνουν έναν αξιόπιστο εκπαιδευμένο και διαπιστευμένο επαγγελματία του οποίου το παραπάνω ‘έργο θα είναι αποκλειστικό και υποστηρικτικό του έργου των HR οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με πάρα πολλές άλλες εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες και τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνουν να έχουν και αυτό το ρόλο με αποτέλεσμα το burnout.

• Πώς μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί στο Life Coaching;

Όπως είπα παραπάνω ο αξιόπιστος, αποτελεσματικός και ηθικός coach είναι ο πιστοποιημένος και διαπιστευμένος coach. Δηλαδή ο coach που αρχικά είναι εκπαιδευμένος από εγκεκριμένο πρόγραμμα και στη συνέχεια ελέγχεται συστηματικά από έναν επαγγελματικό φορέα όπως είναι ο ICF.

Αν λοιπόν κάποιος/α επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το τόσο συναρπαστικό αλλά απαιτητικό επάγγελμα, όσον αφορά την οικονομική πνευματική και ψυχική επένδυση, τα βήματα που χρειάζεται να κάνει είναι τα εξής:
Να επισκεφθεί το site του ICF global, να ζητήσει τον κατάλογο των εγκεκριμένων (accredited) εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να ξεκινήσει την έρευνά του. Υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων, δια ζώσης, eLearning, σε πάρα πολλά κράτη, και γλώσσες. Φυσικά υπάρχουν και ελληνικά προγράμματα και στην ελληνική γλώσσα.

Ένα από αυτά είναι και το δικό μου το «Coaching Δεξιότητες & Εργαλεία στη πράξη» που από το 2018 έχει εγκριθεί μετά από ενδελεχή έλεγχο και πολύ υψηλά κριτήρια για 100 ώρες ACSTH (Approved Coaching Specific Training Hours) και βρίσκεται στη διαδικασία διαπίστευσης για το επόμενο προχωρημένο επίπεδο Level 1.

Η νέα σειρά ξεκινά τον ερχόμενο Νοέμβριο και διαρκεί 10 μήνες και προσφέρει το υψηλό επίπεδο της πρώτης διαπίστευσης ACC ώστε ο απόφοιτος να είναι έτοιμος να κάνει την αίτηση γι’ αυτήν αφού συμπληρώσει την εμπειρία που απαιτείται (100 ώρες συνεδριών για την πρώτη διαπίστευση). Το πρόγραμμα παρέχει το σύνολο των θεμελιωδών και των πιο σύγχρονων θεωριών μοντέλων και εργαλείων της επιστήμης και τέχνης του coaching και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρακτική εξάσκησή τους, καθώς αυτή αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο της επιδεξιότητας κάθε αξιόπιστου κατά ICF επαγγελματία coach.

Επιπλέον συμπεριλαμβάνει την ελληνική φιλοσοφία ως ενίσχυση των δεξιοτήτων και της προσωπικής ταυτότητας κάθε coach καθώς και άλλες σύγχρονες επιστήμες που λειτουργούν υποστηρικτικά όπως οι νευροεπιστήμες, το mindfulness και η θετική ψυχολογία.

• Θέλεις να μας πεις λίγα πράγματα για τη δουλειά σου; Έχεις μια διεθνή καριέρα και επικοινωνία με τους απανταχού Έλληνες;

Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως μια δυναμική και τολμηρή γυναίκα επαγγελματίας με πολύ θετική ενέργεια και πάθος για νέα πράγματα, διόδους έκφρασης και διασύνδεσης με τους ανθρώπους. Εμπνέομαι από ανθρώπους με υψηλά κριτήρια και στόχους τους οποίους υποστηρίζω να μεταμορφώσουν τη ζωή τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν και αξίζουν.

Η αποστολή μου είναι να τους ενεργοποιήσω σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο να δημιουργήσουν θαύματα που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πριν και να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο. Να φωτίσουν τον δικό τους μονοπάτι, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν μια μοναδική προσωπική κοσμοθεωρία βασισμένη στα σοφά λόγια των Ελλήνων φιλοσόφων.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματός μου “Coaching Εργαλεία & Δεξιότητες στην Πράξη” έχω δημιουργήσει μια θαυμαστή ελληνική παγκόσμια κοινότητα των V.I.P.-Visionary, Innovative, Powerful Coaches και ηγετών, από τους σπουδαστές και τους αποφοίτους που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά φέτος με αυτή την κοινότητα υλοποιούμε μια εθελοντική, πρωτότυπη δράση Coaching, με σκοπό τη διασύνδεση των απανταχού Ελλήνων και Ελληνίδων με “γέφυρα” το coaching. Your Time of Power 2022.

Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε εκείνους/νες που θα επιλέξουν να δοκιμάσουν την εμπειρία των διαδικτυακών συνεδριών Coaching αλλά και να ακουστούν μέσω μιας στοχευμένης έρευνας για τις εμπειρίες και προκλήσεις στις δικές τους αναζητήσεις. Στη συνέχεια, με τα αποτελέσματα της έρευνας και την εμπειρία από τις Coaching συνεδρίες, θα διοργανωθεί ένα ιδιαίτερο Workshop όπου οι συμμετέχοντες θα λάβουν περισσότερη γνώση για το Coaching και τα οφέλη του, σε σχέση με τις προκλήσεις που μοιράστηκαν μαζί μας.

Η δράση θα κορυφωθεί στο ετήσιο παγκόσμιο, υβριδικό Συνέδριο COACH NOW που θα είναι αφιερωμένο στους/στις απανταχού Έλληνες & Ελληνίδες, δίνοντας τους ένα επιπλέον βήμα να ακουστεί η φωνή τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ & ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην έρευνα και στις δωρεάν συνεδρίες coaching συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

https://bit.ly/YOURTOP22PARTICIPATION

• Εσύ εκτός από το ατομικό coaching και την εκπαίδευση των επαγγελματικών coaches ασχολείσαι και με το Systemic Team Coaching – Θα μας πεις τί ακριβώς είναι αυτό;

Το Systemic Team Coaching ® είναι για επιχειρήσεις που επιθυμούν να δημιουργήσουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές ομάδες μέσω δημιουργικού διαλόγου με τα ευρύτερα οικοσυστήματα μέσα στα οποία λειτουργούν και αλληλοεπιδρούν οι ομάδες αυτές. Εν κατακλείδι, ομάδες που επιθυμούν να προοδεύσουν και να γίνουν κύτταρα θετικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή PETER HAWKINS, Leading Consultant Writer & Researcher in leadership & Systemic Team Coaching®, «Μια ομάδα υψηλών επιδόσεων επικοινωνεί αποτελεσματικά με τρόπο που αυξάνει το ηθικό και την ευθυγράμμιση των μελών της, δεσμεύεται με όλες τις βασικές ομάδες του περιβάλλοντος (stakeholders) με τρόπο που αυξάνει την απόδοση και παρέχει συνεχή μάθηση και εξέλιξη για όλα τα μέλη της».

Εκπαιδευμένη από τον ίδιο, υλοποιώ με τους συνεργάτες μου tailor made πρωποποριακά προγράμματα Team Coaching στις επιχειρήσεις με θαυμαστά αποτελέσματα, ειδικά σε περιόδους μετάβασης, κρίσεων ή αλλαγών.

Συγκεκριμένα ενισχύεται η αποδοτικότητα του ηγέτη, η ομάδα συσπειρώνεται και λειτουργεί πιο παραγωγικά, με μεγαλύτερη ισορροπία και ικανοποίηση.

• Κι αν θέλει κάποιος να ενημερωθεί και να έρθει σε επικοινωνίας μαζί σου, πως σε βρίσκει;

Τον προσκαλώ να επισκεφθεί το site μου https://www.barbaraasimakopoulou.com/el/
για να με γνωρίσει περισσότερο. Επίσης θα χαρώ πολύ να μου στείλει μήνυμα ή να μου κλείσει μια αναγνωριστική συνεδρία γνωριμίας μέσω της ειδικής φόρμας “book a call” ή να με πάρει τηλέφωνο στα 2108160255, 6397444118 ή να μου στείλει mail στο [email protected]
ή να συνδεθεί μαζί μου στα παρακάτω social media
Συνδέσου μαζί μου
https://www.linkedin.com/in/barbara-asimakopoulou-mba-pcc-16bb78b/
https://www.facebook.com/Barbara.Asimakopoulou.MyPage
https://www.instagram.com/barbaraasimakopoulou/

Τέλος να με τιμήσει διαβάζοντας το πιο αντιπροσωπευτικό βιβλίο μου «Εσωτερική Χειραφέτηση» Coaching, Ηγεσία & Φιλοσοφία.

Σύντομο βιογραφικό

Η Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου είναι #1 Executive Coach στην Αθήνα 2021 (σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα του διεθνούς blog Infuence digest+), βραβευμένη καινοτόμος επιχειρηματίας (HR Award 2020 στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων), ιδρύτρια και CEO της Human Resources Expertise, συγγραφέας και ομιλήτρια με διεθνή φήμη και μια από τις κορυφαίες γυναίκες στοχαστές ηγεσίας στην Ελλάδα.

Διαπιστευμένη πάροχος επαγγελματικής εκπαίδευσης coaching και Professional Certified Coach από ICF, Team Coach από EMCC, Leadership Coach απο Marshall Goldsmith.

Την ξεχωριστή προσωπική της σφραγίδα αποτελούν τα σοφά διδάγματα των Ελλήνων φιλοσόφων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις