Δώρα Χριστουγέννων: Η ανταλλαγή δώρων είναι ένα από τις πιο όμορφες στιγμές των γιορτών.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη μπει σε εορταστικό κλίμα ψάχνοντας δώρα για τους αγαπημένους μας και στολίζοντας το σπίτι μας στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Δεν πρέπει όμως, να ξεχνάμε ότι πολλές από τις επιλογές μας επιβαρύνουν το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην παραγωγή αποβλήτων και τις εκπομπές αερίων, όταν επιλέγουμε προϊόντα που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να κατασκευαστούν.

Εάν λοιπόν, θέλετε να έχετε οικολογική συνείδηση καλό θα είναι να επιλέξετε εναλλακτικούς τρόπους για να κάνετε τα δώρα σας φέτος και να δείξετε έτσι, την αγάπη σας στους δικούς σας ανθρώπους, αλλά και στο περιβάλλον.

Πράσινες ιδέες

1. Χρησιμοποιήστε ανακυκλωμένο ή ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος

Για το περιτύλιγμα των δώρων σας αξιοποιήστε παλιές εφημερίδες ή ανακυκλωμένο χαρτί. Εάν κάθε οικογένεια στις ΗΠΑ τύλιγε μόλις τρία δώρα με ανακυκλωμένα υλικά, αυτό θα εξοικονομούσε αρκετό χαρτί για να καλυφθούν 45.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

2. Ψωνίστε από τη γειτονιά σας

Ενισχύστε τις τοπικές, μικρές επιχειρήσεις. Με αυτόν το τρόπο συμβάλλετε στον περιορισμό της εκπομπής αεριών λόγω μείωσης της απόστασης που ενδεχομένως να πρέπει να αποσταλούν τα προϊόντα.

3. DIY δώρα

Χρησιμοποιώντας δικά σας υλικά και πολλή αγάπη, μειώνετε  το οικολογικό σας αποτύπωμα και φτιάχνετε δώρα πραγματικά προσωποποιημένα.

4. Περιορίστε τις εξορμήσεις για ψώνια

Συγκεντρώστε όσα περισσότερα ψώνια μπορείτε σε μια μέρα και αγοράστε τα, με συνέπεια στη λίστα σας. Καλύτερα ακόμα, θα ήταν αν πηγαίνατε με το ίδιο αυτοκίνητο μαζί με έναν φίλο.

5. Χαρίστε τους κάτι που θέλουν

Σκεφτείτε πραγματικά τι αρέσει στον καθέναν, καθώς πολλά δώρα καταλήγουν σε κάδους σκουπιδιών ή μένουν αχρησιμοποίητα.

6. Κάντε μια δωρεά στο όνομά τους

Οι γιορτές μπορεί να αποτελέσουν «χρυσή» ευκαιρία να δείξετε γενναιοδωρία και να πρωτοτυπήσετε.

7. Χαρίστε νέες εμπειρίες

Μπορείτε να επιλέξετε να δωρίσετε στους αγαπημένους σας αντί για υλικά αγαθά, μαθήματα χορού ή μαγειρικής ή ότι άλλο μπορεί να τους ενθουσιάσει. Εκτός από πρωτότυπο σαν δώρο είναι πραγματικό φιλικό προς το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις