Ένα χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους και χρήστες των social media είναι η πλατφόρμα #hate2hateeu, η οποία εντοπίζει σύμβολα μίσους που ενδέχεται να κρύβονται σε πολύχρωμες εικόνες, χαριτωμένα emojis και όπου αλλού στο Διαδίκτυο.

Οι συντακτικές και επιστημονικές ομάδες, με εποπτεύοντα τον ερευνητή δημοσιογράφο και Εθελοντή Πρεσβευτή Ανθρωπισμού του ΟΗΕ, Αλέξανδρο Τανασκίδη – Λαμπουσνάκη, διαπιστευμένο Ευρωπαίο Εκπαιδευτή Καταπολέμησης Ρητορικής του Μίσους, παρουσιάζουν σταδιακά τη φαρέτρα συμβόλων, τα οποία κωδικοποίησαν τις γνωστές, προς ώρας, λέξεις έκφρασης μισαλλοδοξίας των ομάδων επιρροής και άσκησης ή υποκίνησης ριζοσπαστικοποίησης, και των πιο ακραίων κοινοτήτων της παγκόσμιας κοινωνίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τανασκίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», τα σύμβολα αυτά δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν εντοπίζονται από τα αλγοριθμικά φίλτρα ακόμη και των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων, με αποτέλεσμα να διαρρέουν και να διασπείρουν τη ρητορική μίσους, με τρόπο άρρητο.

500 και πλέον τα σύμβολα

«Σκοπός μας είναι να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, επομένως θα υπάρχει και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κόσμο, που από τον επόμενο μήνα θα μπορούν να στέλνουν ό,τι ύποπτο σύμβολο βρίσκουν ακόμη και στον δρόμο τους και εμείς με την επιστημονική μας ομάδα, η οποία διαθέτει πλήρη κατάρτιση, θα μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε και να βρούμε την ιστορία, από που κρατά η σκούφια του συμβόλου και εν συνεχεία η πλατφόρμα θα παρέχει όλες τις πληροφορίες» ανέφερε ο κ. Τανασκίδης.

Όπως επισημαίνει, πεντακόσια και πλέον σύμβολα στο Διαδίκτυο έχουν πλημμυρίσει τα social media και ενώ στην πρώτη τους όψη φαντάζουν αθώα και ως μια μορφή τέχνης, πολλές φορές, ταυτόχρονα, περνούν μηνύματα μίσους απέναντι σε πλειάδα στοχοποιημένων κοινοτήτων, οι οποίες έχουν χαρτογραφηθεί και κατηγοριοποιηθεί μέσα στην πλατφόρμα.

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της πλατφόρμας εξηγούν οτι ευάλωτες ομάδες δέχονται μια σύγχρονη μορφή #bullying μέσα από σύμβολα, σλόγκαν, αριθμοποιημένους κώδικες, συντομογραφίες, ακόμη και παραποιημένα emojis που εντοπίζονται καθημερινά σε πλήθος δημοσιεύσεων και διαδίδονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, κάτω από τον μανδύα μιας γενικευμένης ελευθερίας του λόγου.

Το έργo αυτοχρηματοδοτείται από τα δύο εθελοντικά portals #echaritygr και #eftalivegr, τα οποία μάχονται ενάντια στη διάδοση της ρητορικής του μίσους από ιδρύσεώς τους. Η πλατφόρμα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 31ου Money Show.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις