Τέλος εποχής στις ιπποδρομίες της Βρετανίας. Ο διοργανωτής ορισμένων από τις σημαντικότερες, στην Αγγλία, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπεται το παραδοσιακό dress code με καπέλα και ρούχαγια τους θεατές, προκαλώντας σοκ στους Συντηρητικούς.

Το Jockey Club ανακοίνωσε, την Παρασκευή, πως οι θεατές μπορούν να φορούν ό,τι ρούχα θέλουν, ώστε να αισθάνονται πιο «άνετα», σε περίπτωση που παρακολουθήσουν μια από τις 15 ιπποδρομίες που διοργανώνει, όπως αυτές των Τσέλτενχαμ, Έιντρι, Έπσομ κ.ά.

Στόχος της αλλαγής είναι να γίνουν «πιο προσβάσιμες και συμπεριληπτικές» οι εκδηλώσεις αυτές και τίθεται σε εφαρμογή «αμέσως».

«Οι ιπποδρομίες ήταν ανέκαθεν ένα σπορ, που το αγαπούν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, και είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να είναι προσβάσιμο σε όλους» εξήγησε ο διευθυντής του The Jockey Club, Νέβιν Τρουσντέιλ. «Ελπίζουμε ότι αν δεν επιβάλουμε πλέον κανόνες για το τι να φορέσουν ή να μην φορέσουν, θα βοηθήσουμε να γίνουν οι αγώνες πραγματικά για όλους».

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν και πάλι ένα… dress code, αφού απαγορεύεται να φορούν «προσβλητικά» ή χυδαία ρούχα ή ακόμη και ποδοσφαιρικές φανέλες.

Σε ορισμένες ιπποδρομίες απαιτείται να φορούν οι άνδρες γραβάτα και κοστούμι και οι γυναίκες φουστάνι, φούστα ή ταγιέρ με παντελόνι και, οπωσδήποτε, καπέλο. Συχνά, οι αγώνες αυτοί μετατρέπονται σε διαγωνισμό κομψότητας και ιδιόμορφων καπέλων, που δύσκολα θα τα φορούσε κανείς σε άλλο πλαίσιο.

Ο Τρούσντεϊλ διευκρίνισε ότι «ασφαλώς» η αλλαγή δεν σημαίνει ότι το The Jockey Club «αποθαρρύνει» τους θεατές να ντύνονται κομψά, αν το επιθυμούν. Τους προέτρεψε όμως να έχουν πάντα στο νου τους τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η αλλαγή δεν άρεσε καθόλου στη συντηρητική εφημερίδα The Daily Telegraph. «Εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, μια ημέρα στις ιπποδρομίες ήταν η τέλεια ευκαιρία να επιδείξουν οι θεατές τα πιο κομψά, τα πιο εντυπωσιακά ενδύματά τους», γράφει με μια νότα νοσταλγίας. «Τα περίτεχνα γυναικεία καπέλα, τα ημίψηλα, τα κοστούμια με γιλέκο, μπορεί να εξαφανιστούν».

Για έναν πρώην διευθυντή ιπποδρομιών, που ρωτήθηκε από την εφημερίδα, η κατάργηση του ενδυματολογικού κώδικα συνιστά μια «ασταμάτητη κατρακύλα προς τη μετριότητα». Τον καθησυχάζει ωστόσο το γεγονός ότι στο Θεωρείο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ στο Έπσομ καπέλα και κοστούμια θα είναι υποχρεωτικά την ημέρα του Ντέρμπι, ενώ η αλλαγή δεν αφορά τις διάσημες ιπποδρομίες του Άσκοτ.

Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις