Άλκη Ζέη: Το ΥΠΠΟΑ τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννησή της με μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που θα πλαισιωθεί από πλήθος εκδηλώσεων και θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2023.

Το 2023 άλλωστε ανακηρύχθηκε «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», τρία χρόνια μετά τον θάνατό της.

Το έργο της Άλκης Ζέη είναι στενά συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, των ανατροπών, των διωγμών, της συμμετοχής στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.

Η Άλκη Ζέη, υπήρξε μια πολυγραφότατη συγγραφέας, ανήσυχη, σαρκαστική και τρυφερή.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη επιχειρεί μια περιδιάβαση στη ζωή και το έργο της αγαπημένης συγγραφέα, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας, τηn εποχή εκείνη.

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Σίσσυ Παπαθανασίου και σχεδίασε η Μαρία Στέφωση, περιλαμβάνει τεκμήρια, φωτογραφίες, χειρόγραφα κ.ά. πολλά.

Η Άλκη Ζέη, παράλληλα με το γράψιμο, αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Η συμμετοχή της σ’ αυτό τον αγώνα, που της κόστισε χρόνια εξορίας.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Σάμο, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από πολύ νεαρή ηλικία.

Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε στη συνέχεια ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης».

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963), έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό, εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά («Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», 1971, «Αρβυλάκια και γόβες», 1975, «Ο θείος Πλάτων», 1975, «Κοντά στις ράγες», 1977, «Μια Κυριακή του Απρίλη», 1978, «Τα παπούτσια του Αννίβα», 1979) και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της έργο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», και το 2017 το «Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά». Το τελευταίο της βιβλίο, με τίτλο «Ένα παιδί από το πουθενά», κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν τον θάνατό της (όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Άλκη Ζέη 1923-2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης»
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Διάρκεια: 16 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Είσοδος: 6 €, μειωμένο 5 €

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις