Χρήστος Νικολόπουλος: Τον Χρήστο Νικολόπουλο υποδέχεται το βράδυ της Δευτέρας, ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του. Η διαδρομή στο πεντάγραμμο και τις πίστες, οι συνεργασίες, οι άγνωστες πτυχές του συνθέτη και οι μεγάλες επιτυχίες του θα ξεδιπλωθούν στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω».

Mε μία εκπληκτική πορεία στο τραγούδι, που ξεπερνά τα πενήντα χρόνια, ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι αναµφίβολα ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του λαϊκού τραγουδιού. Με το μπουζούκι του έχει συνθέσει χιλιάδες τραγούδια και έχει συνοδεύσει μερικούς από τους μεγαλύτερους ερµηνευτές του ελληνικού ρεπερτορίου.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1947, στο Νησελούδι Ημαθίας και μεγάλωσε σε μία πολύ φτωχή οικογένεια που δεν μπορούσε να τον στηρίξει οικονομικά για να τελειώσει το σχολείο. Έμαθε μπουζούκι μόνος του μελετώντας κάτι βιβλία που έπεσαν στα χέρια του τυχαία, και έπαιξε πρώτη φορά μπουζούκι σε ηλικία δώδεκα ετών  σε καφενεία, γάμους και πανηγύρια για να μαζέψει χρήματα να κατέβει στην Αθήνα.

Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. «Στην αρχή οι δικοί µου δεν ήθελαν να ασχοληθώ µε το µπουζούκι, αλλά όταν άρχισαν να αντιλαµβάνονται ότι µε αυτό θα καταπιανόµουν σε όλη µου τη ζωή, άλλαξαν γνώµη» αναφέρει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Στην οδό Βερανζέρου με Σατωβριάνδου στην Ομόνοια υπήρχε το «Καφενείο των Μουσικών». Εκεί γνώρισε μουσικούς που τον βοήθησαν να παίζει σε δίσκους μικρών εταιρειών. Ο Στέλιος Ζαφειρίου, δεξιοτέχνης στο μπουζούκι τον άκουσε και του πρότεινε να παίζουν μαζί.

Σε σύντομοµο χρονικό διάστημα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται γνωστός και αρκετοί μιλούσαν για «μεγάλο μουσικό ταλέντο», εκθειάζοντας ταυτόχρονα τη σεµνότητά του. Το 1965 ο μουσικός Πέτρος Ιατρού τον σύστησε στον Στέλιο Καζαντζίδη, με τον οποίο δούλεψε μαζί τα τελευταία χρόνια των τότε εμφανίσεων του Καζαντζίδη (1965-1966). Οι πρώτες του συνθέσεις µαζί του ήταν το «Νυχτερίδες κι αράχνες» και το «Απόψε σ’ έχω στην αγκαλιά µου».

Στη συνέχεια, και παρά τις άριστες σχέσεις που είχαν, υπήρξε µια έριδα µεταξύ τους για την πατρότητα κάποιων τραγουδιών και οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες.

«Έβλεπε παντού εχθρούς και είχε µία καχυποψία για όλους. Μπορεί να αποτέλεσε έναν τεράστιο σταθµό στην πορεία µου, αλλά για µένα η οικογένεια είναι κάτι ιερό και κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει. Πλέον τον έχω συγχωρέσει για τις πράξεις του. Πίστευα ότι αν πήγαινα στο δικαστήριο θα λυνόταν το θέµα. Αν ήξερα ότι θα αντιδρούσε µε αυτόν τον άσχηµο τρόπο δεν θα έµπλεκα σε αυτήν τη σύγκρουση. Δεν τον ξαναείδα από τότε. Αν και ζήτησε να µε δει πριν πεθάνει, εγώ δεν το δέχτηκα. Το γυαλί είχε ραγίσει. Βέβαια, τώρα το μετανιώνω» λέει µε ειλικρίνεια, ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Από το 1968 άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του πλέον τραγούδια. Την περίοδο 1969-70 συνεργάστηκε και τον βοήθησε πολύ στις μουσικές σπουδές του ο Μανώλης Χιώτης. Όπως αναφέρει τακτικά ο Χρήστος Νικολόπουλος «Με τον Μανώλη Χιώτη ήταν σαν να απέκτησα μεταπτυχιακό δίπλωμα μαζί του». Ο Χρήστος Νικολόπουλος υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης με τον Γιώργο Ζαμπέτα και μάλιστα σε μία αφιέρωσή του ο Γιώργος Ζαμπέτας τον αποκαλεί «γιο» του.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική δισκογραφία. Έχει στο ενεργητικό του τραγούδια που είναι παρακαταθήκη για τους νέους συνθέτες. Σεμνός, χωρίς να εκτίθεται σε προσωπικό επίπεδο και με την στόφα των παλιών μουσικών, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να βοηθάει τα νέα παιδιά.

Διεκδικεί το ρεκόρ έως σήμερα έχοντας στο ενεργητικό του πολύ περισσότερα από 20.000 τραγούδια σε πάρα πολλούς δίσκους, συλλογές κλπ. Οι συμμετοχές του ως μουσικός/δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, λέγεται ότι ξεπερνούν κάθε άλλον μουσικοσυνθέτη στη χώρα.

Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές και στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται κάποιες από τις πιο γνωστές λαϊκές επιτυχίες: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρεϋ, Γιώτα Λύδια, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πουλόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Λίτσα Διαμάντη, Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης, Πάνος Γαβαλάς, Λεωνίδας Βελλής, Ελένη Βιτάλη, Γ. Σαρρή Μανώλης Μητσιάς, Διονύσης Θεοδόσης, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Πάριος, Μ. Βάσσου, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πασχάλης Τερζής, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μητροπάνος.

Τα τραγούδια που έχει γράψει υπερβαίνουν τα 1800. Από πού να ξεκινήσουμε: «Νυχτερίδες και αράχνες»(1968) , «Απόψε σ’ έχω στην αγκαλιά μου» (1968) σε ερμηνεία του Στέλιου Καζαντζίδη, «Αγριολούλουδο» (1972), «Την Παρασκευή το Βράδυ» (1972) σε στίχους του Πυθαγόρα πάλι με τον Στέλιο Καζαντζίδη, «Νύχτα στάσου» (1975), με την Λίτσα Διαμάντη, και επίσης το «Υπάρχω» (1975), με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Ακολούθησαν την επόμενη περίοδο οι κυκλοφορίες: «Το σταυροδρόμι» με τον Πάνο Γαβαλά, «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει» με Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και Δημήτρη Κοντογιάννη, σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Μαζί με τον Ρασούλη έγραψαν επίσης άλλους 2 δίσκους, τα: «Παίξε Χρήστο επειγόντως» με την Ελένη Βιτάλη  την Χάρις Αλεξίου κ.α., «Όλοι δικοί μας ήμαστε» και με διάφορους καλλιτέχνες, «ο Σαλονικιός», ερμηνεία Στράτου Διονυσίου και στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου. Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο συνεργάστηκαν μετέπειτα και σε άλλες δισκογραφικές επιτυχίες, όπως: «Αγάπη όλο ζήλια»,«Μη μιλάς μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς», «Η Νύχτα θέλει έρωτα», «Τραγούδια με τους φίλους μου». Ήταν ή πρώτη φορά που ένας συνθέτης αναφερόμενοι στο Χρήστο Νικολόπουλο κατάφερνε να συγκεντρώσει έντεκα (11) τραγουδιστές σε έναν δίσκο. Μεταξύ αυτών οι Γιώργος Νταλάρας, Στράτος Διονυσίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Αγγελόπουλος,Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Λίτσα Διαμαντή, Μανώλης Μητσιάς και Ελένη Βιτάλη.

Έχει εκδώσει  γύρω στα 12 βιβλία με τραγούδια του, σε νότες (παρτιτούρες), για πιάνο από τις εκδόσεις Φ. Νάκα. Στο τέλος του 2000, με τη συνεργασία του Κ. Γανωσέλη, μετά από μακρόχρονη έρευνα εκδόθηκε ένα βιβλίο του, με διδακτικό χαρακτήρα. Ο τίτλος του είναι «Οι λαϊκοί δρόμοι».

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε, από την Panik Platinum ο διπλός live δίσκος «55 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος», µε τη συµµετοχή δεκάδων γνωστών καλλιτεχνών, που ηχογραφήθηκε στη συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούµε» στο Καλλιµάρµαρο πέρυσι τον Σεπτέµβριο και ήταν αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου Έλληνα µουσικοσυνθέτη.

Σιχαίνεται το κάπνισμα. Την πρώτη φορά και τελευταία φορά που δοκίμασε τσιγάρο ήταν 11χρονών. Του έδωσε ο αδερφός του να καπνίσει και ζαλίστηκε τόσο πολύ που λιποθύμησε. Η μάρκα ήταν η Κασετίνα Στούκας…

Πηγή: tetragwno

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις