Στίβεν Χώκινγκ: Το βιβλίοStephen Hawking: A Memoir of Friendship and Physics” έγραψε ο Leonard Mlodinow, ο οποίος ήταν συνεργάτης του επί 20 χρόνια και περιγράφει μία πολύ δυσλειτουργική ερωτική ζωή και μία πολύ περίεργη οικογενειακή ζωή, που περιλάμβανε σύζυγο, πρώην σύζυγο με τον νέο σύντροφό της, αλλά και τα παιδιά του Χώκινγκ σε ένα “μείγμα” που δημιουργούσε εντάσεις και ρήξεις. Σύμφωνα με την Daily Mail, η δεύτερη γυναίκα του, Elaine, μία νοσοκόμα που τον φρόντιζε και η οποία προερχόταν από ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, είχε πει ότι “ήταν σκλάβα του για 20 χρόνια”. Ένιωθε πως ήταν ένα “τίποτα” και ότι την επισκίαζε η προσωπικότητα του συζύγου της, ο οποίος ήθελε να στρέφεται όλη η προσοχή επάνω του. Κατά της Elaine, υπήρξαν καταγγελίες για σοβαρή κακομεταχείριση του Χώκινγκ, ωστόσο αυτές δεν αποδείχτηκαν.

Ο Mlodinow γράφει πως ο έγγαμος βίος με την πρώτη του γυναίκα, Jane, εξελίχθηκε άσχημα, γιατί η σεξουαλική τους ζωή εξασθένισε γρήγορα λόγω των προβλημάτων υγείας του. Με το πέρασμα των ετών, εκείνη τον τάιζε, τον έντυνε και τον έκανε μπάνιο, καταλήγοντας να “χάσει την ταυτότητα της”. Όταν ο διάσημος καθηγητής έκανε τραχειοτομή, μπήκε σε μία περίοδο που θα χρειαζόταν 24ωρη φροντίδα και τότε μπήκε στη ζωή τους η Elaine, ως νοσοκόμα του. “Ίσως ένας λόγος που δέθηκαν ήταν πως εκείνη διέθετε την ζωντάνια που θα είχε και εκείνος αν δεν είχε εξασθενίσει το σώμα του”, αναφέρει το βιβλίο, ενώ εκείνη (παρότι ήταν παντρεμένη εκείνη την περίοδο) του έδειξε μεγάλη αφοσίωση και προσοχή.

“Αγαπούσε την δύναμή του, του μιλούσε και τον άκουγε με υπομονή και τον εμπιστευόταν” γράφει το βιβλίο. Ωστόσο, η σχέση με την νοσοκόμα απομάκρυνε την γυναίκα του, η οποία ξεκίνησε μία παράλληλη σχέση. Ο Χώκινγκ δέχτηκε την σχέση της γυναίκας του και μάλιστα θεώρησε πως η οικογένειά τους θα μπορούσε να μεγαλώσει για να δεχτεί και τον νέο της σύντροφο. Σε μία πενταετία ο κορυφαίος φυσικός και η Elaine επισημοποίησαν τη σχέση τους. Η σχέση τους ήταν θυελλώδης και μετακινούνταν από την αγάπη στο μίσος, συνεχώς. Ο Mlodinow αναφέρει ένα περιστατικό που έζησε ο ίδιος με την Elaine, όταν ο Χώκινγκ τον προσκάλεσε για δείπνο χωρίς να την ειδοποιήσει και εκείνη ξέσπασε εναντίον του. Αργότερα, σύμφωνα με τον Mlodinow, η ίδια απολογήθηκε και του είπε: “Λυπάμαι πολύ, είμαι σκλάβα του εδώ και 20 χρόνια και είναι αρκετό”.

Τελικά χώρισαν το 2006, όταν ο Χώκινγκ ερωτεύτηκε την κατά 39 χρόνια μικρότερή του Diana King, επίσης νοσοκόμα του, η οποία επίσης είχε ψυχολογικά προβλήματα. “Τον τραβούσαν οι γυναίκες με προβλήματα; Δεν είμαι σίγουρος, η Νταίανα ήταν έξυπνη και διαβασμένη”. Η Diana είχε πει στον Mlodinow ότι ήθελε να αλλάξει θέση με τον Χώκινγκ και ότι εκείνη γνώριζε τί σκεφτόταν από τις εκφράσεις του προσώπου του.  Μάλιστα είχαν διαλέξει ένα δαχτυλίδι, σχεδιάζοντας να παντρευτούν, αλλά φοβούμενοι την αντίδραση των παιδιών, τελικά έκαναν πίσω. Η Diana κράτησε το δαχτυλίδι ως αναμνηστικό της σχέσης τους, σύμφωνα με το βιβλίο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις